Inside Uien

Welke kant gaat de uienexport op?

17 Augustus 2018

De verwerking houdt zich momenteel rustig op de uienmarkt, met name omdat de contouren van de export nog niet bekend zijn. De export zal namelijk beslissend zijn voor de handelsdrift van de Nederlandse verwerkers. Welke informatie is er al wel bekend over de export?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is donderdag 16 augustus opnieuw vergaderd over het opengaan van de grens met Senegal. Hierbij is besproken dat de grens vermoedelijk pas op 12 september open zal gaan. Daarbij zijn er in het achterland meer uien dan aanvankelijk werd gedacht. Het is daarom goed mogelijk dat Senegal na 12 september nog genoeg eigen oogst heeft en dat de Nederlandse export voor een langere periode een pas op de plaats moet maken.

Ondertussen dobbert er wel een boot voor de kust van Dakar. Uit de meest recente exportcijfers is gebleken dat er tot en met week 29 2.128 ton uien voor Senegal zijn opgeladen. Inmiddels bevinden we ons in week 33, waardoor de kans bestaat dat er meer uien naar Senegal zijn vertrokken. Als deze boten niet aangemeerd mogen worden, zullen er andere bestemmingen in Afrika gevonden moeten worden. Dit zal de marktwerking voor deze bestemmingen niet ten goede komen.

Zoektocht naar alternatieven
Het beeld van de Nederlandse uien is duidelijk; op veel plekken zijn de opbrengsten laag en is de maatsortering fijn. Hierbij worden hoge prijzen genoemd, waardoor diverse exportbestemmingen naar alternatieven zoeken. Met name China probeert een gat in de markt op te vangen. In teeltgebieden waar van origine veel knoflook wordt geteeld, is de uienteelt populair. Vanuit deze streek worden nu actief uien aangeboden.

Al met al is er dus nog veel onduidelijkheid vanuit de export. Dit zorgt ervoor dat de verwerking zich momenteel rustig houdt op de uienmarkt. Voordat de verwerking voor hoge prijzen uien gaat inkopen, willen zij eerst meer zekerheid hebben over de export en de mogelijkheden daarbij.

Middenmeer noteert ook
De regionale beurs in Middenmeer heeft voor het eerst dit seizoen een notering op het bord gezet: €18 tot €23,50 voor zaaiuien af land. Dit betekent dat nu alle 3 de regionale beurzen een notering hebben uitgebracht. Beurs Emmeloord noteerde deze week voor de 60% grove uien beduidend hoger dan vorige week. De notering steeg met €3 naar €20 tot €25. Bekijk alle noteringen hier.De notering begint het jaar vele malen hoger dan normaal.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden