Inside Uien

Opbrengsten in uien bijna 33 procent lager

4 September 2018 - Anne Jan Doorn

Uit de proefrooiingen van VTA blijkt dat de gemiddelde opbrengst in de uien bijna 33% lager ligt dan vorig seizoen. De gemiddelde opbrengst komt uit op 41,4 ton per hectare, terwijl dat vorig seizoen nog 60,5 ton per hectare was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarbij moet wel vermeld worden dat de verschillen onderling erg groot zijn. Op 1 perceel werd maar 6,8 ton per hectare geoogst, terwijl op een ander perceel bijna 84 ton per hectare werd geoogst. De opbrengst van 2018 ligt ver onder het 5-jarig gemiddelde, welke op een kleine 60 ton per hectare uitkomt.

Verschil tussen noorden en zuiden
De verschillen zijn ook duidelijk zichtbaar tussen de diverse regio's. In het noorden van het land is de gemiddelde opbrengst 49,4 ton per hectare, terwijl deze in het zuiden van het land op 27,8 ton per hectare blijft steken.

Van deze toch al schamele opbrengsten, is het percentage grove uien ook nog eens erg klein. Gemiddeld ligt het percentage 60 millimeter opwaarts op 35,7%, waar dat vorig seizoen nog 53,4% was. Dat was ook al minder dan in eerdere jaren.

Verschillen in grofte
Er zijn ook verschillen in de grofte per regio. In het noorden van Nederland is het percentage grove uien circa 45,5%, terwijl dit in het zuiden van het land zo'n 23,9% is. De cijfers zijn gebaseerd op 109 monsters en een aftrekpercentage van 15% voor spuitsporen, kopakkers en dergelijke.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden