Shutterstock

Inside Uien

Eerste noteringen voor bewaring zijn veel belovend

5 Oktober 2018

De regionale beurzen in Emmeloord en Goes hebben voor het eerst dit seizoen een notering voor uien uit de schuur gepresenteerd. Bij alle maatsorteringen doen de prijzen een stapje omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de markt is en zal voorlopig vast blijven. Er zijn te weinig uien in Nederland en de rest van Europa, de export loopt goed door en de baalprijzen hebben vorige week een klein stapje in de goede richting gezet. De vraag is nu alleen in welke mate de afzetbestemmingen mee willen gaan in de Nederlandse baalprijzen en in hoeverre de kwaliteit in dit seizoen een rol gaat spelen.

Gemiddelde export
De export beweegt momenteel op en neer; met name de weken waarin er volle boten naar Afrika worden gestuurd, zorgen voor een boost in de exportcijfers. In de andere weken is het wat rustiger. Daarom is het goed om naar de gemiddelde exportcijfers te kijken.

Deze ligt over de afgelopen 10 exportweken (week 28 tot en met week 37) net iets boven de 20.000 ton. Gezien het totale aantal beschikbare uien in Nederland is dit een uitstekend exportgemiddelde.

Eerste notering voor uien uit bewaring
De regionale beurzen Goes en Emmeloord noteerden deze week voor het eerst dit seizoen uien uit bewaring. De noteringen hebben prijstechnisch gezien de stap van af land naar uien uit bewaring gemaakt, wat te zien is aan het feit dat alle sorteringen hoger uitvallen.

De meeste telers hebben dit jaar fijne uien en die prijzen lopen op dit moment ook wat op. Goes noteert voor de 0% tot 30% grove uien €16 tot €22, wat een plus van €1 is. Emmeloord noteert voor diezelfde sortering €20 tot €25, wat een stijging is van €3.

De 30% tot 60% grove uien komen bij beurs Goes uit op €22 tot €27 en in Emmeloord komt deze maatsortering uit op €25 tot €30. De 60% grove uien noteren in Goes €27 tot €31 en in Emmeloord kom die sortering uit op €30 tot €34.

De eerste noteringen voor de uien uit bewaring zijn door het bijzondere groeiseizoen van een erg hoog niveau. Ter vergelijking: de eerste notering in Emmeloord kwam in 2017 (week 43) voor de 30% tot 60% grove uien uit op €6 tot €7 en voor de 60% grove uien op €6,50 tot €8,50.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden