Shutterstock

Inside Uien

Oost-Europa meldt zich vroeg op uienmarkt

19 Oktober 2018

De export van uien verloopt voortvarend. De Oost-Europese bestemmingen melden zich al vroeg in het seizoen op de Nederlandse uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voorlopige exportcijfer van week 39 komt boven de 25.000 ton uit, wat wederom een flinke hap uit de Nederlandse uienvoorraad is. Deze week roeren de verwerkers zich iets minder hard op de markt. Echter, de export gaat altijd in golfbewegingen. Kijkend naar de gemiddelde cijfers van dit seizoen, dan wordt er per week 21.000 ton geëxporteerd.

Ook de bestemmingen uit Oost-Europa melden zich vroeg in het seizoen op de uienmarkt. Voor zowel de industrie als de gangbare markt is er vraag. Het is echter lastig om voor deze bestemmingen uien in handen te krijgen. Dit omdat de prijzen die zij willen/kunnen betalen niet overeen komen met de huidige prijzen op de Nederlandse markt. De uien die richting Oost-Europa worden geleverd, zijn dus vooral partijen met een verhaal.

Kiemproef
Dit is een seizoen waarbij de kwaliteit goed in de gaten gehouden moet worden. De problemen met kiemvorming doen zich tot op heden niet in grote getale voor. Aangezien de omstandigheden voor het spuiten van antikiemmiddel dit jaar niet goed zijn geweest, adviseren de verwerkers om een kiemproef op te zetten. Daarbij zien de verwerkers dat er dit jaar meer problemen zijn met fusarium.

Beursnoteringen
De beursprijzen in Middenmeer en in Emmeloord stabiliseren. Beide beurzen noteren onveranderd ten opzichte van vorige week. In Goes vond wel een verandering plaats. Zij noteren voor de fijnste sortering €20 tot €26 en voor de 30% tot  60% grove uien €26 tot €32.

Aangezien er in het zuidwesten van het land nauwelijks grove partijen zijn, wordt er in Goes niet voor de 60% opwaarts genoteerd.

 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden