Shutterstock

Inside Uien

Goede export zorgt voor vervoering op uienmarkt

9 November 2018

De stemming op de Nederlandse uienmarkt trok vorige week al voorzichtig aan. Aangezien de Afrikaanse bestemmingen op het moment extra vraag hebben naar Nederlandse uien, is de gemoedstoestand deze week een stuk positiever.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De extra vraag vanuit de Afrikaanse bestemmingen heeft de export een flinke boost gegeven. Doordat de belangrijke afzetgebieden uit Afrika zich nadrukkelijk melden op de exportmarkt, komt een weekexport van 25.000 ton weer in beeld. Door de export vraag zijn ook de baalprijzen weer wat gestegen. 

Zowel de baalprijzen voor de middelsortering als die voor de grove uien hebben een stapje omhoog gemaakt. Voor 45 tot 65 millimeter wordt €36 tot €38 betaald en voor 50 tot 70 millimeter wordt €37 tot €39 betaald. Al wordt deze laatste sortering amper verkocht, omdat er dan drielingen overblijven. Die trekken de gemiddelde prijs hard omlaag, met prijzen van €21 tot €25.

Daarnaast hebben ook de grovere sorteringen een stap omhoog weten te zetten. Voor de 60 millimeter opwaarts komen de baalprijzen nu namelijk uit op €40.

De baalprijzen weten deze week een stap omhoog te zetten.

Vaste stemming
Aangezien de exportmotor momenteel goed draait, zijn de verwerkers en handelaren op zoek naar uien voor zowel de korte als lange termijn. Het is hierdoor een stuk drukker op de uienmarkt. De regionale beurs in Emmeloord veranderde de prijsstemming dan ook van 'prijshoudend' naar 'vast'.

Waar beurs Emmeloord vorige week nog €1 van de bovenkant van de 60% grove uien haalde, wordt die er deze week weer bij opgeteld. Daarmee komt de notering voor de 60% grove uien bij beurs Emmeloord uit op €31 tot €35.

Alle 3 de regionale beurzen noteren voor de 0% tot 30% grove uien en de 30% tot 60% grove uien een plus. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de fijnste notering €20 tot €26 betaald en voor de 30% tot 60% komt die notering uit op €24 tot €32.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden