Shutterstock

Inside Uien

Wanneer meldt Europa zich op de uienmarkt?

11 Januari 2019

Door het zo goed als wegvallen van Afrikaanse bestemmingen op de exportmarkt is het rustig in de uiensector. De vraag is of Europa zich nog nadrukkelijk gaat melden op de markt. En belangrijker nog, wanneer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag vanuit de Afrikaanse exportbestemmingen ontbreekt. Er worden mondjesmaat nog wel wat uien naar Afrika geëxporteerd, maar de grote volumes ontbreken. Hierdoor is het erg rustig bij de exporteurs. Vanuit de Europese bestemmingen is er wel degelijk interesse naar Nederlandse uien, maar de bestemmingen hikken tegen de hoge prijzen aan.

De alternatieve leveranciers uit Oostenrijk en Oekraïne kunnen namelijk goedkoper uien leveren. Ook Oost-Europese bestemmingen melden zich nadrukkelijker op de uienmarkt, met name voor de kwalitatief mindere uien.

Aangezien de vraag vanuit de export momenteel ontbreekt, is de handel richting de telers erg rustig. Op termijn zal meer interesse zijn naar uien. Dat Europa straks aan de markt komt, is nog geen gelopen zaak. Daardoor durven niet alle handelaren en verwerkers op termijn een positie in te nemen.

Verschil tussen middel en grof neem toe
De baalprijzen voor de middelsortering (40 tot 60 millimeter) en grove sortering (60 tot 80 millimeter) hebben lange tijd bij elkaar in de buurt gelegen. Doordat de vraag vanuit Afrika wegvalt, komt de baalprijs van de middelsortering onder druk te staan. Voor de grove uien is meer afzet (Groot-Brittannië). Hierdoor wordt het verschil in baalprijzen tussen de groftesorteringen groter.

Negatieve beurzen
De beurzen in Emmeloord en Middenmeer noteren voor het eerst sinds lange tijd een negatief verschil in de prijzen. Waar beurs Goes dinsdag 8 januari nog onveranderd noteerde, vallen de noteringen op woensdag 9 januari (Middenmeer) en donderdag (Emmeloord) 10 januari een stuk slechter uit. Bij alle groftesorteringen wordt met minimaal €1 in de min genoteerd.

Met name bij de 30% tot 60% grove uien wordt een forse min genoteerd. In Emmeloord gaat het om een min van €2 en in Middenmeer om een min van €6. Daarnaast geven beide beurzen een rustige stemming aan.

De 30% tot 60% grove uien laten een prijsdaling zien op de beurzen in Emmeloord en Middenmeer.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden