Agrifoto

Inside Uien

Zorgt Fruit Logistica voor stimulans op uienmarkt?

8 Februari 2019

De Nederlandse uienmarkt bevindt zich al een aantal weken in rustig vaarwater. Wellicht heeft de Fruit Logistica in Berlijn hier wat veranderingen in aangebracht. Wat is de stemming op de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op de overzeese exportmarkt is nog altijd vergelijkbaar met de afgelopen weken. Het betekent dat er mondjesmaat handel is, maar dan wel in kleine volumes. De meest recente exportcijfers (week 3) lieten zien dat Ivoorkust wat nadrukkelijker aanwezig was op de Nederlandse exportmarkt (2.000 ton).

De verwachting is dat de toename vanuit Ivoorkust sporadisch is, vooral omdat het land is overgestapt op lokaal product. Ook in Senegal zijn de eerste lokale uien gesignaleerd, waardoor de markt naar verwachting de rest van dit seizoen gesloten blijft. De vraag zal vanuit de Europese markt en retail moeten komen.

Fruit Logistica
Deze week vond tevens de Fruit Logistica in Berlijn plaats. Op deze beurs ontmoeten exporteurs en importeurs vanuit gehele wereld elkaar, waarna de export richting West-Europa vaak aantrekt. Een aantal West-Europese bestemmingen zijn al aan de markt, maar het ontbreekt nog aan serieuze volumes. Of er grotere volumes komen, moet echter nog blijken. Daarom staat de uienmarkt aan de vooravond van een spannende periode.

De voorraden worden daarentegen steeds beperkter, waardoor er vanuit alle windstreken uien geïmporteerd worden. Bestemmingen als China en Zuid-Afrika exporteren eveneens naar Nederland, maar de vraag is hoe deze kwaliteit zich verhoudt tot de Nederlandse standaarden. Ook zullen er binnenkort Nieuw-Zeelandse uien op de markt komen, al werd op de Fruit Logistica al bevestigd dat deze flink aan de prijs gaan zijn.

Regionale beurzen
De regionale beurzen in Emmeloord en Goes noteerden deze week een klein plusje. Wanneer alle noteringen bij elkaar worden gelegd, dan wordt voor de fijnste sortering €30 tot en met €38 betaald. Voor de 30% tot 60% grove uien wordt €36 tot €46 betaald en voor de 60% opwaarts is dat €41 tot €48.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden