Agrifoto

Inside Uien

Eerste geluiden positief over Nieuw-Zeelandse uien

18 Februari 2019 - Niels van der Boom

In Nieuw-Zeeland zijn vrijwel alle vroege plantuien geoogst en is een begin gemaakt met de bewaaruien. De verwachtingen voor de opbrengst zijn positief, en dus heeft het matige en overwegend natte groeiseizoen voor de uien niet verkeerd uitgepakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van vroege plantuien en zaaiuien kwam eind januari op gang en begin februari zijn de eerste Nieuw-Zeelandse uien richting het Europese vasteland geëxporteerd. Deze komen naar verwachting begin maart aan in de haven.

Oogst in volle gang
De opbrengsten van de vroege (plant)uien vallen niet overal mee. Ze zijn gemiddeld, al zijn er ook uitschieters tot 60 à 65 ton per hectare, melden insiders. Die van de bewaaruien zijn gemiddeld tot goed, zo zijn de eerste geluiden. De oogst daarvan is nu in volle gang.

Het Nieuw-Zeelandse groeiseizoen, dat precies omgekeerd verloopt als in Nederland, verliep grijs en nat. Dit zorgt ervoor dat de graanopbrengsten tegenvallen. Voor de uien is dat anders. Normaal gesproken wordt er veel beregend met pivot-installaties, maar dat was dit jaar niet altijd nodig. De gewassen zijn egaal en zonder veel stress gegroeid.

Stabiel areaal
De teelt vindt voor 66% plaats op het Noordereiland en voor het overige percentage op het Zuidereiland. Het areaal is al jaren stabiel, met ruim 5.000 hectare (voornamelijk) gele uien. Het overgrote deel (circa 200.000 ton) wordt geëxporteerd en een klein gedeelte blijft in eigen land. Er zijn ruim 90 commerciële uientelers. De groten exporteren zelf en hebben hun eigen sorteer- en verpakstation.

Dankzij enorme krapte op de Europese markt wordt dit jaar reikhalzend uitgekeken naar de uien uit Nieuw-Zeelandse. Het exportniveau ligt tot nu toe nog iets onder het meerjarig gemiddelde. Zelfs wanneer het land fors meer uien naar Europa exporteert, kan het dit tekort niet aanvullen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden