Shutterstock

Inside Uien

Regen stimuleert handel in droge uien

11 Oktober 2019

In meerdere regio's is het wachten op ander weer. De neerslag van de afgelopen weken heeft een streep gezet door het vlot afronden van de uienoogst en door de planning van deze periode. Wie nu nog uien moet oogsten, is niet te benijden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu nog een behoorlijk deel geoogst moet worden en de exportvraag goed is, krijgt de uienmarkt een andere glans. Op basis van het areaal en de te verwachten opbrengsten hadden handelaren op voorhand geen hoge pet op voor dit seizoen. Daar is ook naar gehandeld. Toch kan het sentiment zomaar bijdraaien wanneer de oogst door de neerslag stil komt te liggen. De belangstelling naar uien (droog uit de schuur) neemt toe, sorteerders kunnen niet meer zonder. Dit betekent dat de werkvoorraden vragen om een accurate aanvulling, maar dat is een flinke uitdaging.

Uienteler zit aan het stuur
Op dit moment is de teler met droge uien aan zet. Hoewel de handel niet echt hectisch is, stijgen de noteringen voor uien droog uit de schuur wel flink. De regionale noteringen zetten de bovenkant deze week op €13 per 100 kilo, al ligt de vraagprijs inmiddels boven dat niveau. Het is van alle tijden dat de vraagprijs voor veldgewassen harder stijgt dan de baalprijs, wat zorgt voor spanning bij de sorteerder en/of exporteur.

De vraag naar gele uien is deze week een stuk beter, gezien er tot en met woensdag 16 oktober een aantal boten en containers te vullen zijn voor export naar onder meer Senegal en Ivoorkust. Daarnaast moeten er veel roze uien worden gesorteerd, wat iets van de capaciteit voor het sorteren van gele uien afsnoept.

Blijven zoeken naar afnemers
Opvallend is dat voor de langere termijn nog maar weinig handel rond te zetten is. Het vertrouwen in de afzet van uien is dus nog altijd niet bijster groot, waardoor kort op de bal wordt gespeeld. Van Afrika worden dit jaar nog maar weinig wonderen verwacht, wat maakt dat de afzet halverwege januari slinkt. Voor de fijne(re) partijen zullen dan andere afzetmarkten nodig zijn. Daarbij zijn de blikken met name naar het oosten gericht. Van meet af aan is Polen flink aan de markt, maar ook andere Oost Europese landen tonen kooplust.

Net zoals in voorgaande weken, is de export breed te noemen. Naast de genoemde boten voor Afrika, is ook Azië dit seizoen stevig aan de markt. Opmerkelijk is dat de baalprijs (met de huidige vraag) lastig omhoog is te krijgen. Daarbij is het verhaal van in de weg zittende plantuien niet meer aan de orde, maar helpen doet dat dus kennelijk ook niet. Om de boten voor Afrika vol te krijgen, moeten de exporteurs soms wat meer betalen, maar dit lijkt een tijdelijk verschijnsel te zijn.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden