Agrifoto

Inside Uien

Uienoogst volgende week weer in volle gang?

18 Oktober 2019 - 17 reacties

De neerslag die over afgelopen weken gevallen is, heeft telers langer buitenspel gezet dan eerder werd gedacht. Nu voor de komende week beter weer voorspeld wordt, staan de telers te popelen om de uien van het land te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Exporteurs hebben hun handen in week 42 vol gehad aan de export van uien. De gebruikelijke bestemmingen uit West-Afrika hebben in die week veel uien uit Nederland afgenomen. Daarnaast is er voldoende vraag uit andere delen van de wereld. Zo is er in het Midden-Oosten en het Verre Oosten ook vraag naar Nederlandse uien en ook importeurs uit Midden-Amerika melden zich op de Nederlandse markt. Het totale exportvolume voor dit seizoen staat inmiddels op ruim 292.000 ton. Hiermee loopt de export voor op de gerealiseerde volumes van voorgaande jaren.

Vaster weer
In verschillende delen van het land liggen de uien nog op het land. Uit de raming die Boerenbusiness eerder deze week publiceerde, blijkt dat circa 5.000 hectare aan uien nog op het land ligt. Deze boeren hebben door de neerslag lang buitenspel gestaan dan verwacht. Volgende week wordt er vaster weer afgegeven, waardoor de oogst van de laatste af landpercelen weer in volle gang zal zijn.

Niet alleen boeren moeten wachten op gunstige oogstomstandigheden, maar ook verwerkers. Veel van de uien die nu nog op het land liggen, zijn namelijk al in handen van de verwerkers. Doordat er de afgelopen weken geen uien geoogst konden worden, stroopte ook de toevoer richting de verpakkers. Het gevolg daarvan is dat de vraag naar uien uit bewaring is toegenomen.

Beursnoteringen
De toegenomen vraag naar uien uit bewaring heeft voor een opleving van de prijs gezorgd. Zowel de noteringen in Goes als Emmeloord stijgen. Als alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt voor de uien uit bewaring €10 tot €13,50 betaald.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden