Agrifoto

Inside Uien

India maakt de weg vrij voor Nederlandse rode uien

18 September 2020

'Geen ramp is pas een ramp' is een veelgehoorde kreet in de uienmarkt.  Een misoogst in India zorgt nu voor een stimulans voor de afzet van Nederlandse rode uien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een moeizaam groeiseizoen in combinatie met een moesson zorgde voor afgelopen seizoen voor een misoogst in de uienteelt in India. Normaal gesproken is India de grootste exporteur van rode uien.  Dankzij de misoogst besloten Indiase beleidsbepalers dat er geen uien meer geëxporteerd mochten worden naar omliggende buurlanden. Bestemmingen zoals Sri Lanka en Bangladesh klopten vervolgens aan bij Nederlandse exporteurs met de vraag naar rode uien.

Uien voor Sri Lanka
Een situatie zoals vorig jaar dient zich ook nu weer aan. Hoewel de schade in India minder groot lijkt te zijn als vorig jaar, maken Nederlandse verwerkers zich klaar om uien te verpakken voor met name Sri Lanka. Het logische gevolg is dat de rode uien op de boer een boost hebben gekregen. Naar mate de week vorderde werden de rode uien steeds duurder. Afgelopen donderdag noteerde de beurscommissie in Emmeloord €12 tot €15 voor de rode uien af land wat een stijging van €3,50 betekend ten opzichte van vorige week.

Van een prijsopleving in de gele uienmarkt is momenteel nog geen sprake. Alle 3 de regionale beurzen noteerden deze week een kleine min ten opzichte van vorige week. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de gele uien €8 tot €10,50 betaald. Op deze niveaus vind er wel weer wat meer handel plaats. Er konden deze week veel uien geladen worden. Met de langdurige regenval tijdens de oogst van 2019 kiezen veel verpakkers er voor om de uien achter te planken te hebben zitten. Ook lijkt de vraag vanuit de export iets vriendelijker te zijn.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden