Agrifoto

Inside Uienmarkt

Nederlandse uienmarkt is goed in balans

16 Oktober 2020

Zowel de boerenprijzen als de baalprijzen zijn deze week gestegen. De prijsstijgingen worden ondersteund door toegenomen vraag vanuit de export, waardoor er sprake is van een gezonde marktsituatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt zit op dit moment behoorlijk goed in zijn vel. Er is wereldwijd veel vraag naar Nederlandse uien. Het laatst gepubliceerde exportcijfer (week 39) is met 39.226 ton zelfs het op één na hoogste exportcijfer ooit. Alleen in week 51 van 2019 werd er met een volume van 40.606 ton meer uien geëxporteerd. De exportcijfers lopen altijd een paar weken achter (het is nu week 42). Ook de afgelopen 3 weken was er veel vraag naar Nederlandse uien en voor komende week staan er eveneens veel orders op.

Bredere vraag naar uien
Niet alleen het volume is een positief aspect in de laatste exportcijfers. De vraag naar Nederlandse uien is met de belangstelling vanuit Aziatische bestemmingen een stuk breder geworden. Dit zorgt ervoor dat de vraag veel gezonder is.

Verwerkers hebben lange tijd hun voorraden beperkt proberen te houden. In juli en augustus zijn er amper uien gekocht. Nu de export boven verwachting goed loopt, moet men weer de boer weer op. Veel telers hebben net de uien achter de planken zitten waardoor er geen noodzaak is te verkopen. Hierdoor hebben de boerenprijzen een goede stap voorwaarts kunnen maken.

Positieve beursprijzen
Alle 3 de regionale beurzen laten deze week positieve verschillen zien in de noteringen. Als de noteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de zaaiuien uit de schuur €12,50 tot €16,00 betaald. In Emmeloord wordt er ook nog af land genoteerd, deze notering komt uit op €10 tot €12.

Naast de boerenprijzen zijn ook de baalprijzen gestegen, deze zitten inmiddels op €20 plus. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden