Agrifoto

Inside Uien

Nederlandse uienmarkt bruist van de positiviteit

23 Oktober 2020

Voor alle schakels in de uienketen zijn het hectische tijden. Verpakkers hebben te maken met topdrukte om aan de exportvraag te voldoen en uientelers zien de uienprijs in korte tijd grote stappen maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een voorlopig exportcijfer dat tegen de 40.000 ton per week aanschuurt, loopt de export op dit moment buitenverwachting goed. Het zijn de Afrikaanse en Aziatische bestemmingen die verwerkers het nodige werk opleveren. De meest recente exportcijfers zijn van week 40 (inmiddels is het week 43), verpakkers geven aan dat zij ook in de nog niet gepubliceerde exportweken te maken hebben gehad met topdrukte.

Stijgende prijzen
De goede export zorgt er voor dat verpakkers uien nodig hebben. De boerenprijs zat de laatste weken al in de lift, maar steeg deze week significant voor uien die op termijn opgehaald worden. Afgelopen donderdag werd de grens van €20 bereikt voor uien met levering op termijn. Hoewel het slechts enkele verpakkers zijn die op dit moment meegaan in de inkoopgolf, is de stemming onder uien telers opperbest. Niet voor niets geeft de beurscommissie in Emmeloord de markt weer als vast, dit wil zeggen dat de vraag groter is dan het aanbod.

Met de stijgende boerenprijzen zullen ook de baalprijzen omhoog moeten. Dit lukt ten dele, de baalprijs is gestegen maar niet in verhouding tot de boerenprijzen. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien

Alle 3 de regionale beurzen hebben deze week met een positief verschil ten opzichte van vorige week genoteerd. Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er €14 tot €17 genoteerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden