Arbeidsmigrant verlaat land

Personeelsleegloop op Britse boerderijen

19 Maart 2018 - Wouter Baan - 6 reacties

Kunnen Britse boeren straks nog voldoende (seizoens)medewerkers vinden? Uit cijfers van Google blijkt dat Roemenen, Bulgaren en Polen in het afgelopen jaar minder vaak (-34%) hebben gezocht naar agrarische banen in het Verenigd Koninkrijk (VK). Een groot personeelstekort hangt daarom in de lucht.

De dalende interesse van gastarbeiders laat zich gemakkelijk raden. Door de naderende brexit (maart 2019) splitst het VK zich af van de Europese Unie (EU), waardoor vrij verkeer van goederen en personen geen zekerheid meer is. (Oost)-Europese arbeidsmigranten laten het VK daarom links liggen. Degenen die reeds in het VK werken, vertrekken steeds vaker of overwegen die stap. 

Problemen stapelen zich op 
Uit een enquête van de National Pig Associaton (NPA) onder Britse varkenshouders blijkt dat 65% van de ondervraagden het steeds moeilijker vindt om Europese arbeiders te krijgen. Dit nu de brexit aanstaande is. Geen van de respondenten gaf aan dat het verkrijgen van medewerkers er gemakkelijker op is geworden. Daarbij gaf 1/3 aan dat het buitenlandse personeel ondertussen (deels) de biezen al heeft gepakt.

Door de afnemende interesse om in de Britse agrarische sector te werken, dreigt een oplopend personeelstekort. Dit terwijl er in het VK momenteel al een drastisch tekort aan seizoensmedewerkers (-29%) is. Volgens Robin Grainger, CEO bij GK Strategy (consultantbureau), is een personeelscrisis in de Britse agrarische sector op komst.

Maatregelen 
Grainger roept boeren en belangenbehartigers op om op korte termijn in gesprek te gaan met de overheid, om zodoende de uittocht van arbeidsmigranten te stoppen. Op de langere termijn moet er een arbeidsmigratiesysteem op touw worden gezet, waarbij rekening moeten worden gehouden dat de Britse boeren niet zonder overzeese handen kunnen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
info 19 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10877907/personeelsleegloop-op-britse-boerderijen][/url]
Zijn er in de VK geen werklozen die deze werkzaamheden willen uitvoeren en of ambtenaren die na de Brexit geen werk meer hebben.
Bert 20 Maart 2018
Die laatste vroep aeet niet wat werken is, dus daar heb je ook dan niks aan!!
hans 20 Maart 2018
De eerste echte bewijzen dat de Brexit voor meer welvaart gaat zorgen in de UK. Minder werkeloosheid, meer productie tegen lagere kosten, export, zijn ze mooi de ineenstorting van de EU voor.
Abonnee
dramos 23 Maart 2018
hans schreef:
De eerste echte bewijzen dat de Brexit voor meer welvaart gaat zorgen in de UK. Minder werkeloosheid, meer productie tegen lagere kosten, export, zijn ze mooi de ineenstorting van de EU voor.

???? Dan moet je het eerst even GOED LEZEN denk juist meer werkloosheid, minder produktie, tegen hogere kosten!
hans 23 Maart 2018
Dramos, is er in het VK geen werkeloosheid dan? Werknemers genoeg, maar betaal ze normaal. Dus, minder werkelozen, minder sociale lasten, betere concurentie-positie, meer winst. Laat je niks wijs maken, de EU is zinkende.
geert 26 Maart 2018
Veel boerenbedrijven zijn pachtbedrijven van de Britse adel,de adel arbeidt niet ,veel boeren zullen er dan ook mee stoppen, door de relatieve hoge pacht . De melkpijzen zijn al jaren laag,die worden gedicteerd door de grote Engelse supermarkten [Tesco,ea] er is geen verbetering in zicht.
Peter 34 27 Maart 2018
Als ik lees dat de NL/EU landbouw aan het VK door Brexit een belangrijke klant verliest, ljkt het me dan toch dat de Britse boeren een goede toekomst tegemoet gaan. De Britten, met gesloten grenzen, zullen toch moeten eten.

Of heb ik iets belangrijks over het hoofd gezien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden