Export put voorraden uit

Europa stevent af op een graantekort

31 Maart 2011 - Redactie Boerenbusiness
De Tarwevoorraad in Europa wordt rap minder en er zal tegen eind juni waarschijnlijk heel weinig meer van over zijn. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs gerenommeerde graanbedrijven door boerenbusiness.nl. Over de opbrengsten in de rest van de wereld is nog weinig duidelijkheid.
Het Productschap Akkerbouw en het comité van graanhandelaren geven al langere tijd aan dat de tarwevoorraad in Europa vroegtijdig verdwenen zal zijn, maar nu laten ook belangrijke graanbedrijven met de thuisbasis in Nederland weten dat ze verwachten dat de tarwevoorraad eind juni nagenoeg verdwenen zal zijn. Dit concluderen ze uit de informatie over de aanwezige voorraad en het volume dat wekelijkse geëxporteerd wordt.
De eerst volgende  mogelijkheid om aan nieuw product te komen in Europa, komt volgens de graanhandel een maand nadat Frankrijk met oogsten begint. "De oogst begint half juni, maar daar gaat over het algemeen nog een maand tot anderhalve maand overheen voordat de tarwe verwerkt is. Dit houdt in dat er in juli geen graan meer is." Volgens de handel kan het tekort voorkomen worden door de exportvolumes terug te brengen.  
Een kritiek punt vormt hierbij de graanprijs. Landen zoals Italië, Griekenland en Spanje oogsten eerder, maar bij een krapte op de markt zullen de akkerbouwers wachten met het loslaten van graan tot de prijs voor hun op acceptabel niveau staat. Alex Blonk, van het comité van graanhandelaren geeft aan dat wanneer Europa niet exporteert de kans bestaat dat de graanprijs daalt en akkerbouwers hun graan dus niet zullen verkopen.  
Wanneer wordt gekeken naar de verwachtte opbrengst voor de graanoogst in Europa komt deze uit op 134 tot 135 miljoen ton graan. "Het blijft echter koffiedik kijken wat er daadwerkelijk geoogst gaat worden. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kan er 142 miljoen ton geoogst worden. Zijn de weersomstandigheden net zo ongunstig als afgelopen dan kan de opbrengst weer uitkomen op 127 miljoen ton tarwe."
Ondertussen gebeurt er ook veel in de wereld. Zo heeft India aangegeven het exportverbod op te willen heffen, maar de graanhandel heeft daar zo zijn twijfels over. De graanbedrijven geven aan dat India ieder jaar met dit nieuws komt. In India begint men eind april in het zuiden tot half juni in het noorden met het oogsten van graan. Na de oogst wordt pas duidelijk of er daadwerkelijk graan geëxporteerd kan worden.
Japan zal, volgens de handel, in ieder geval weinig invloed hebben op de graanmarkt. Er zal naar alle waarschijnlijkheid niet worden overgestapt van kernenergie op bio-energie. Dit heeft alles te maken met de behoefde aan energie. Bio-energie kan de vraag naar elektriciteit niet beantwoorden.

Al met al houdt het in dat er weinig te zeggen valt over de graanprijs in 2011. De grootste factor die de prijs kan beïnvloeden is voornamelijk het weer. ’Als er maar iets gebeurt in een groot graan producerend land zal dit de graanprijs voor de teler positief beïnvloeden’, aldus de graanhandelaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden