Waarborgverzekering stopt

Gebrek aan animo nekt onderlinge Porcopol

26 Oktober 2012 - Redactie Boerenbusiness

De onderlinge waarborgverzekering Porcopol stopt eind dit jaar. Dit is donderdag op een buitengewone ledenvergadering in Wijchen besloten. De animo voor de onderlinge is te gering.

Dit meldt Porcopol in een verklaring. De verzekering heeft tien jaar bestaan en telt nu nog zeventig leden. HEt hoogste aantal leden had Porcopol in 2006: 119 leden, die in totaal bijna 74.000 zeugen hadden verzekerd. Het risico op een uitbraak van dierziekte, waarvoor Porcopol dekking biedt, is de afgelopen jaren volgens de organisatie sterk verminderd. Betere bedrijfshygiëne, monitoring en herstructurering van de varkenshouderij hebben de kans op uitbraak aanzienlijk teruggebracht en daarmee de eventuele gevolgen als toch zo’n ziekte zou uitbreken.

Een en ander heeft er toe geleid dat de belangstelling voor een verzekering via Porcopol sterk is teruggelopen, verklaart de onderlinge. LTO Varkenshouderij en de NVV hebben aangegeven geen heil te zien in acties om via een grotere deelname het voortbestaan van Porcopol te waarborgen. De financiële afwikkeling van deze liquidatie vindt begin volgend jaar met de leden van Porcopol plaats.

Vanaf 2003 werden de financiële gevolgen van een uitbraak van Ziekte van Aujeszky in de zeugenhouderij verzekerbaar. Na verloop van tijd kwam daar een verzekering voor de kosten van leegstand na ruiming voor klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer bij. Porcopol heeft gedurende haar bestaan geen enkele schade hoeven te vergoeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden