Marktinzicht ontbreekt

Speculatie over bietenprijs 2012 begonnen

22 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Over drie weken maakt Cosun de bietenprijs bekend. Over de hoogte daarvan wordt alweer druk gespeculeerd; de verwachtingen lopen sterk uiteen. Zo gaan er geruchten over een uitbetalingsprijs van 60 euro per ton. Aan de andere kant zijn er telers die van een lager saldo uitgaan dan vorig jaar.

Vorig jaar brachten suikerbieten fors meer op dat het jaar ervoor. Of campagne 2012 die van 2011 (55,69 euro per netto ton) overschrijdt valt nog te bezien. Uit de markt komen geruchten dat de prijs nog wel eens op 60 euro per ton kan uitkomen, maar uit een rondgang langs akkerbouwers blijkt dat velen denken aan een soortgelijk niveau als vorig jaar. Kan iets meer zijn, maar ook minder. 

Telers geven aan dat het lastig is inzicht te krijgen in de standkoming van de bietenprijs. De enige houvast is het volgen van de suikermarkt, maar hoe winstgevend Cosun daarin is geweest, is koffiedik kijken. Een andere graadmeter zijn de resultaten van de onderdelen van Cosun, zoals Suiker Unie, Aviko, Sensus en SVZ. Een teler merkt op dat de betere Cosun-voorwaarden voor oogst 2013 en gunstige marktomstandigheden voor suiker en surplussuiker dit jaar al effect kunnen hebben in een hogere prijs. 

Akkerbouwer Jan van Kempen uit Middenbeemster verwacht rond hetzelfde bedrag uit te komen als vorig jaar. ‘Ik hoop natuurlijk dat het hoger is, maar geen idee waarop ik dat moet baseren. Als de dochterbedrijven goed presteren, kan er misschien nog een euro of twee bijkomen. Zeker Aviko kan nog wel eens positief uitpakken’, meent hij. Hoewel bieten niet het meest spannende gewas zijn, houdt hij de berichtgeving wel in de gaten. 

Een akkerbouwer uit Oostelijk-Flevoland zegt zich niet zo druk over de prijs te maken.’Je bent van de fabriek afhankelijk en hebt verder geen keus. Ik heb me er niet zo in verdiept. Andere dingen vragen mijn aandacht.’ Ook Johan van de Bergh uit Lelystad is er niet zo mee bezig. ‘Als teler heb je onvoldoende zicht op de afzet van de suiker. Ik heb het idee dat de suikermarkt wat onder druk staat. De wereldmarktprijs is gezakt, dus ik verwacht ook voor ons een lagere prijs. Ik gok 47 tot 50 euro, maar aangezien je er toch geen invloed op kan uitoefenen, steek ik mijn energie in andere zaken.’ 

Gebroeders Varenkamp in Tinte (ZH) gaan uit van een gelijke bietenprijs als vorig jaar. Peter Varenkamp: ‘Als ik de berichtgeving volg is, afgezien van de laatste periode, de suikerprijs niet echt minder geweest. Het is afwachten welke resultaten de dochters van Cosun hebben neergezet. Maar ik ga ervan uit dat het zeker niet minder is. Volgend jaar geldt dat vijf procent aan bieten boven het quotum volledig wordt uitgekeerd en de garantie dat de volgende tien procent surplusbieten tegen een basisprijs van 28 euro per ton netto worden betaald. Tel daarbij de niet verkeerde alternatieve gewassen zoals graan, dan moet de prijs over campagne 2012 wel goed zijn.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Dassia duster 22 Januari 2013
Ik denk dat we boven de 2004 prijs uitkomen.
De dochteres zijn zuper winstgevend, en als cosun op het goede moment de suikerberg verkocht heeft , in combinatie met de voordelen van efficenter produceren moeten we boven de 58.50 de ton kunnen uitkomen.
Beatel 22 Januari 2013
Wat kost polsuiker op dit moment? Als de prijs bekend is en boven de 55 euro zou zijn, zal deze stijgen.
regio zeeland 22 Januari 2013
voor €1 euro/ton heb ik ruim 70 ton suiker te koop.
laat maar weten als je interesse hebt.
kor 22 Januari 2013
Ik koop het van je voor € 1,- per ton.

groeten,

kor
suker 23 Januari 2013
ik bied €1.20/ ton
bw 23 Januari 2013
waar is het geld gebleven van brussel dat cosun terug heeft gekregen
of wordt die in de prijs verwerkt
schoenmakers1 23 Januari 2013
zou niet eerlijk zijn, degene die gestopt zijn hebben ook recht op het geld, het is iets uit het verleden
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden