Steun aan landbouw

Van Rompuy snoeit extra in begroting EU

8 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Als het aan de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy ligt, is er de komende 7 jaar minder geld beschikbaar voor de Europese Unie dat het geval is in de huidige periode van 2007 tot 2013. Hiermee hoopt Van Rompuy tegemoet te komen aan de landen die hameren op bezuinigingen.

Nederland, Groot-Brittannië en andere landen eisten steeds een forse verlaging van de Europese uitgaven in vergelijking met de huidige periode 2007-2013. Aan de andere kant stond een groep landen die meer krijgt uit Brussel dan betaalt aan Brussel. Zij profiteren van landbouwsubsidies en andere steun, die in de Van Rompuy-voorstellen licht stijgen of grotendeels gehandhaafd blijven.

Van Rompuy vindt 960 miljard euro voldoende, rekening houdend met de bezwaren van veel Europese lidstaten tegen een stijging van de Europese uitgaven. De Europese Commissie in Brussel had voor het tijdvak 2014-2020 1045 miljard euro voorzien, 85 miljard euro meer.

De voorstellen voor de meerjarenbegroting, die ingaat in 2014 en eindigt in 2020, werden vrijdagochtend, tijdens de Europese top, door Van Rompuy gepresenteerd. Zijn voorstel is een aanpassing van de begrotingsplannen die vorig jaar november tijdens het eerste topoverleg tussen de Europese leiders ter discussie stonden. In het nieuwe voorstel snoeit de voorzitter van de Europese Raad extra in het bedrag dat de komende jaren mag worden begroot. Dit heeft vooral negatieve gevolgen voor de Europese steun voor innovatie en onderzoek.

Het compromisvoorstel ontstond na moeizame onderhandelingen. De top die al met bijna 6 uur vertraging was begonnen, werd kort na middernacht urenlang onderbroken om Europese leiders de gelegenheid te geven tot onderonsjes.

Bron: ANP

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Europa
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden