Snel en goedkoop

Drone ingezet tegen schurft bij appels

30 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Amerikaanse fruitteler Peter Wagner, uit New Hampshire, vond het onmogelijk om zijn 44 hectare appelboomgaard te controleren op schurft. In samenwerking met de universiteit van New Hampshire zet hij nu een drone in om de ziekte op te sporen.

"Schurft op een appel proef je niet maar heeft vooral een negatief effect op het uiterlijk", zegt Wagner. "Dertig jaar geleden was het geen probleem om wat schurft te hebben maar tegenwoordig is het verboden appels met schurft te verkopen."

In drogere staten van Amerika is schurft op appels geen probleem. Echter, in de nattere staten als New York, New Hampshire en Vermont vormt blijft schurft een groot issue. Het Nederlandse programma RIMpro wordt door Amerikaanse fruittelers veelvuldig gebruikt om het juiste tijdstip voor een bespuiting te bepalen. Echter, voor biologische telers is dit niet mogelijk.

Nu nog moeten fruittelers bijna dagelijks door de boomgaard lopen om fruit te controleren op insecten en ziektes. Maar bij oppervlaktes van 5, tien of 50 hectare wordt dat onmogelijk. Daarom wordt een UAV (drone) ingezet die, met een infrarood camera, multispectrale beelden maakt. Een computerprogramma kan vervolgens iedere pixel uitvergroten en controleren op kleur en tempratuur. Zo wordt de schurft op appels gevonden. Dit kan al met een huis-tuin-en-keukendrone, die zo"n 1.500 euro kost.

Student Matthew Walhead bouwde zo"n drone voor fruitteler Wagner en spendeerde hier 2.400 dollar aan. Via een online tutotrial verbouwde hij een standaard fotocamera, ter waarde van 100 dollar, in een camera die multispectraal beeld kan fotograferen. Als je deze kant en klaar moet kopen kost dat zo"n 4.000 dollar.

De universiteit wil uiteindelijk een drone op de markt zetten die compleet zo"n 2.500 dollar kost. Fruitteler Wagner testte het systeem en is zeer tevreden met het resultaat. "Zeker omdat schurft vaak bovenin een boom begint is het lastig te zien", zegt hij. "Met de speciale beelden is dit een stuk gemakkelijker. De universiteit van New Hampshire verwacht dat de drone straks ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Bijvoorbeeld om problemen met de stikstofopname te monitoren, of infecties door insecten.

dronecenter.jpg

De drone die student Matthew Wallhead bouwde voor fruitteler Peter Wagner. Het onbemande vliegtuigje kostte 2.400 dollar. De hyperspectrale camera 100 dollar.

Bron: Modernfarmer.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
blabla 13 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10837665/Drone-ingezet-tegen-schurft-bij-appels]Drone ingezet tegen schurft bij appels[/url]
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat is dit???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Leonardo 13 Maart 2014
Snap ik niet redactie. Biologische telers mogen niet spuiten tegen schurft en dan vliegen ze er met een multispectrale cameradrone overheen als alternatief voor er doorheen te lopen en dan krijgen ze het niet???
Marten 13 Maart 2014
Als je weet waar de haard is, kan je die plekken opruimen om verspreiding te voorkomen, denk ik.

Lopend kan je het niet zo gemakkelijk vinden als met een drone vanuit je kantoor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden