App vervangt GPS-ontvanger

Accuraat grondmonsters nemen

9 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het gebruik van handheld GPS-ontvangers om accuraat grondmonsters te nemen kennen we inmiddels al jaren. Het Amerikaanse Leonardo OM ontwikkelde een Android app, de Agri Precision, om deze taak over te nemen. Je hebt dan alleen een smartphone nodig.

De app is gratis te downloaden en werkt simpel. Hij maakt, net als veel andere GPS apps, gebruik van Google Earth om percelen in te tekenen en je positie weer te geven. Dat intekenen kun je volgens de makers ook vooraf doen op de PC, met software die wordt gebruikt voor precisielandbouw. De bestanden zouden dan in KML of Iso XML formaat moeten worden opgeslagen. Op de landkaart teken je het perceel in en een raster, waar alle grondmonsters moeten worden gestoken.

Agri Precision doet precies wat een PDA of GPS-ontvanger voorheen al deed. Hij vertelt je waar je (ongeveer) bevindt en waar een monster moet worden gestoken. Dit kan door het raster te volgen of door naar de afstandsmeter te kijken. De app kan ook zelf een raster berekenen en de perceelsgrootte. Vervolgens kun je zelf de looproute en nummering van alle monsters instellen. De app wijst je vervolgens van punt naar punt. Ben je klaar met het perceel, dan wordt de data overgeschreven naar een SD-kaart, die je weer in een PC kunt prikken. Vandaar de compatibiliteit met een Android toestel. iPhone"s beschikken namelijk niet over een slot waar losse geheugenkaartjes in passen.

Voor wie nu nog met een losse GPS-ontvanger of PDA door het perceel loopt kan de Agri Precision app een handig hulpmiddel zijn. Je hebt dan nog maar één toestel nodig. Zijn werking is simpel maar de overdracht van data onduidelijk. De accuratie ligt op ongeveer vijf meter, wat voor het nemen van grondmonsters toch redelijk aan de ruime kant is. Desondanks werkt hij waarschijnlijk preciezer dan monstername op het oog. Voor Android toestellen is hij gratis te downloaden. Let wel, hij is alleen Engelstalig.

Agri precision app 1
Het intekenen van percelen doe je in Google Earth. Punten voor monstername zijn handmatig of automatisch in te voeren. Ook berekend de app direct je perceelsgrootte en perceelsgrenslengte.

Agri precision app 2
In het veld wijst de appp je de weg naar het volgende punt. Dat doet hij met een accuratie van +/- vijf meter. Hoe precies je deze "precisielandbouwtechniek" nog mag noemen is dan de vraag. Waarschijnlijk werkt het nog altijd beter dan op het oog werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden