NPK en Mg benodigheid bepalen

Online calculator helpt Britse aardappelteler

11 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Stapsgewijs vul je in op wat voor soort grond volgend seizoen de aardappelen komen en welk ras dit is. Naast locatie en regenval gebruikt de analyse ook gegevens van het bodemonderzoek, welk gewas afgelopen jaar is geteeld en of er vloeibare of vaste mest is uitgereden. Vervolgens komt er een uitgebreid advies uit rollen die aangeeft hoeveel NPK en magnesium moet worden toegediend. Het advies kun je opslaan in PDF formaat.

Het advies waarmee de calculator op de proppen komt kan worden gebruikt als richtlijn voor de teelt. Het is mogelijk zelf variabelen aan te passen om zo een beter passend advies te verkrijgen. Handig voor wie graag zelf aan het rekenen slaat.

Helaas maakt de calculator gebruik van de Engelse wet- en regelgeving omtrent het meststoffenbeleid. Ook werkt het alleen binnen het Britse postcodegebied. Voor Nederlandse telers is hij dus niet betrouwbaar genoeg. Wellicht dat in de toekomst ook een Nederlandse organisatie dit initiatief oppakt. Het verpakken van de calculator in een app zou tevens een vooruitgang zijn.

Potato calculator 1.jpg

De online calculator houdt rekening met veel verschillende gegevens. Onder andere die van de voorvrucht en welk ras er gepoot gaat worden.

Potato calculator 2.jpg

Uiteindelijk komt het programma met een (gratis) advies op basis van de ingevulde informatie. Deze is als PDF bestand op te slaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

bemesting
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden