Noord-Europa hoog sterftecijfer

België goed voor meeste dode bijen in Europa

9 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op vraag van de EU heeft de Epilobee organisatie, die onderzoek doet naar honingbij kolonies, een groot onderzoek uitgevoerd in 17 EU lidstaten. Hieruit is gebleken dat België de slechtste plek is voor een bijenvolk om te overwinteren. Ook Groot-Brittannië staat bovenaan als het om de sterftecijfers gaat. In landen met een warm klimaat zijn de bijen beduidend beter af.

Nederland is helaas niet in het onderzoek meegenomen, waar de Europese Unie zo’n 3,3 miljoen euro van financierde. Epilobee onderzocht in de herfst van 2012, het voorjaar en de zomer van 2013 ongeveer 32.000 bijenkolonies. De onderzoekers willen zo de verschillen in sterftecijfers in kaart brengen. Die blijken namelijk flink te verschillen. Het laagste sterftecijfer is ,3,5 procent en het hoogste 33,6 procent, bij onze zuiderburen. Dit heeft onder meer te maken met het klimaat. De warme Zuid-Europese landen komen beduidend beter uit de bus dan Noord-Europa.

Wellicht dat de onderzoekscijfers een iets vertekend beeld geven omdat de winter van 2012-2013 behoorlijk streng was. Alle Scandinavische landen hebben dan ook een sterftecijfer van boven de 20 procent. Ook voor België en Groot-Brittannië is dat het geval. Die laatste twee landen spannen met 33,6 en 28,8 procent de kroon. In Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Slowakije en Spanje was het cijfer beneden de 10 procent en daarmee het laagst. Landen als Duitsland, Frankrijk en Polen zitten in de middenmoot, tussen 10 en 20 procent.

Het sterftecijfer tijdens de zomer ligt in alle landen flink lager maar is nog steeds zeer verschillend. Deze ligt tussen de 0,3 en 13,6 procent. Frankrijk steekt tijdens het honingbijseizoen met kop en schouders boven de rest uit. Net als in de winter haalt Groot-Brittannië ook in de zomer een (relatief) hoog sterftecijfer.

Het onderzoek van Epilobee wordt tijdens seizoen 2013-2014 voortgezet. De percentages lijken misschien flink maar de Europese Commissie is voorzichtig positief. Het sterftecijfer ligt namelijk lager dan eerst werd verwacht. Een reden waarom het sterftecijfer zo fluctueert wordt in het onderzoek niet genoemd, behalve de link met het klimaat. Ook is onderzoek gedaan naar ziektes onder de bijenvolken. Dat bleek overal in Europa aanwezig maar niet voor een overmatig hoog sterftecijfer te zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden