Nare gevolgen mogelijk

Zeepbel wordt gevormd, dus beleg voorzichtig

8 Oktober 2014 - Edin Mujagic

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde deze week een rapport over financiële stabiliteit. Daarin waarschuwt de centrale bank ervoor dat de zeer lage rentes op de financiële markten tot zeepbelvorming kunnen leiden.

Veel beleggers kunnen namelijk nauwelijks rendement halen in hun reguliere jachtgebieden op de financiële markten. Neem een belegger die traditioneel vooral belegt in de Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Zelfs als die nu geld voor tien jaar uitleent aan die landen, dan nog lijdt hij verlies. De rente die hij krijgt is namelijk ca. 1 procent wat, na aftrek van inflatie,het reele rendement op 0 procent of zelfs eronder brengt.

Om toch rendement te halen nemen veel beleggers daarom meer risico.Ze trekken naar jachtgebieden die ze in normale tijden mijden omdat die te gevaarlijk zijn. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld staatsobligaties van landen die er niet bepaald goed voorstaan of aandelen.

Deze jacht naar rendement zorgt er mede voor dat de zwakke eurolanden, waar de schulden veelal hoger zijn dan vóór de crisis én economische vooruitzichten slechter, toch behoorlijk zijn gedaald. Aandelenkoersen vestigen ook nieuwe records maar, zo  stelt DNB, die stijgen daardoor wel veel harder dan bedrijfswinsten. Aangezien de koers van een aandeel uiteindelijk een weergave is van de ontwikkeling van de winst, is die trend niet houdbaar te noemen.

Hier schuilt een groot risico is want áls de rentes in die landen gaan stijgen, zouden veel beleggers grote verliezen maken. Hetzelfde geldt bij een correctie op de aandelenmarkten.

Rentes in zwakke eurolanden fors gedaald ondanks hogere schulden

De negatieve gevolgen zouden zich niet beperken tot de financiële markten en beleggers alleen. De economie van de eurozone zou namelijk ook een behoorlijke klap krijgen. Daar komt nog eens bij dat de geopolitieke situatie ook zorgwekkend is. Een escalatie van de strijd in het Midden-Oosten of toenemende spanningen tussen de EU, Oekraïne en Rusland kunnen de economie van de eurozone in een nieuwe recessie duwen.

 

Tot slot is er het feit dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, aanstalten maakt de officiële rente te gaan verhogen. Omdat de wereld al enige jaren gewend is aan een officiële rente van 0 procent, kan dat voornemen voor onrust zorgen op de financiële markten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

aandelenbeurs
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden