Goed nieuws voor agrisector

Olieprijs daalt verder, stijging niet in zicht

5 November 2014 - Edin Mujagic

De olieprijs die de afgelopen maanden al behoorlijk is gedaald, blijft maar zakken. Een vat zwarte goud kost inmiddels minder dan 80 dollar. Dat  is volgens veel experts het niveau waarbij Rusland in grote problemen verkeert.

Dat de olieprijs de afgelopen tijd zo hard gedaald is, is tot op zekere hoogte verklaarbaar. De vraag naar olie komt aanzienlijk lager uit dan eerder werd verwacht door de lage groei in de eurozone en sinds kort ook lagere economische groei in het olieslurpend China. Tegelijkertijd met die lagere vraag is het aanbod juist gestegen.

De Amerikaanse olieproductie dit jaar is de hoogste in ruim drie decennia en ook de lidstaten van de OPEC, een vereniging van olieproducerende landen, voerde de productie op. Dalende vraag en stijgende productie betekent dat er sprake is van overaanbod. De basiswet van de economie zegt dat de prijs dan moet dalen.  Voor een deel zijn er echter ontwikkelingen geweest die de vraag opwerpen of er niet meer in het spel is.

Een belangrijke vraag is of een stijging van de olieprijs de komende tijd te verwachten is. Volgens veel olie-analisten bij banken is het antwoord ‘nee’. Gezien de reden achter tegenvallende vraag naar olie, namelijk minder economische groei in de wereld en de vooruitzichten op dat gebied, is een stijging van de prijs eigenlijk alleen te verwachten als de olieproductie afneemt zodat de verhouding tussen vraag en aanbod verbetert.

De VS zullen dat zeer zeker niet doen. De vraag naar olie neemt in de VS toe dankzij de hoge economische groei en oliewinning in de VS zorgt voor veel banen. Wat dan overblijft is dat de OPEC-landen zoals Saoedi-Arabië hun productie gaan verlagen. De kans daarop is echter nihil.

Oliesjeiks
verdedigen hun marktaandeel en proberen de prijs niet te steunen 

Als ze dat hadden gewild, hadden ze het al veel eerder gedaan. Sterker nog, de grote olieproducerende landen, waaronder veel leden van OPEC, verláágden hun olieprijs voor afnemers in Azië. Zij verleenden hen de grootste korting sinds 2009. Dat wijst erop dat de olieproducerende landen vooral bezig zijn met het behouden van hun marktaandeel nu het aanbod van olie de vraag overtreft en niet bezig zijn met het steunen van de olieprijs. Dit alles maakt het waarschijnlijk dat de olieprijs de komende tijd verder kan zakken of in ieder geval laag kan blijven.

Dat op zijn beurt kan nogal wat gevolgen hebben. In de eerste plaats kunnen door de langdurig lage olieprijs de vooruitzichten voor de wereldeconomie verbeteren omdat consumenten meer kunnen besteden. In de tweede plaats kan door die lage olieprijs de Europese Centrale Bank (ECB) een nog ruimer beleid gaan voeren maar ook de Fed later dan velen nu denken de officiële rente gaan verhogen. Daardoor kan EUR/USD enige tijd weer gaan stijgen. Tot slot is het heel goed moeglijk dat Rusland, dat zoals gezegd lijdt onder de lage olieprijs, de sancties tegen de Europese Unie versoepelt en/of beide partijen meer toenadering zoeken tot elkaar. Dat zou ook goed zijn voor de economische groei, met name in de Europese landen. Het zou ook zeker goed nieuws zijn voor de agrarische sector die de deuren naar de belangrijke Russische markt weer open zou zien gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden