Vervoersverbod vanaf 14.00

Opnieuw vogelgriep in Zuid-Holland

20 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het Zuid-Hollandse Ter Aar is bij een pluimveebedrijf vogelgriep geconstateerd, dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om een bedrijf met drie stallen met in totaal 43.000 legkippen.

in een straal van tien kilometer rond het bedrijf in Ter Aar liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Het getroffen bedrijf wordt door de NVWA onmiddellijk geruimd op basis van Europese regels. Duidelijk is al wel dat het bij deze besmetting gaat om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat, meldt de NVWA.

Nader onderzoek door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Als gevolg van de nieuwe uitbraak is opnieuw een vervoersverbod voor pluimvee in het hele land ingevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg geldt vanaf 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen.

Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur, zo meldt de autoriteit.

Naast deze maatregelen geldt ook een ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden