Ten onrechte beschuldigd

Trekvogels brengen het virus níet met zich mee

24 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Dat trekvogels verantwoordelijk zijn voor de komst van vogelgriep naar Europa en de verspreiding ervan op het continent, lijkt een feit te zijn volgens velen, zeker nadat  bij een wilde eend in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren het virus werd aangetroffen. De Duitse minister van Landbouw wil dat de EU geld vrij gaat maken om de trek van wilde vogels in heel Europa goed te kunnen monitoren.

Henk van der Jeugd, hoofd Vogeltrekstation van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) meent dat ‘het in ieders belang is om de verspreiding van vogelgriep goed uit te zoeken’ omdat er anders geen effectieve beschermende maatregelen genomen kunnen worden. Dat schrijft hij op de website van het Instituut. Het NIOO, gevestigd in Wageningen, is een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land.

Het NIOO stelt wél vraagtekens bij wat als een feit gepresenteerd wordt, namelijk dat trekvogels de vogelgriep verspreiden. Volgens het Instituut wordt vaak voorbijgegaan aan andere mogelijkheden. Trekvogels kúnnen een rol spelen bij het verspreiden van het virus, maar het is ook mogelijk dat tamme vogels wilde vogels besmetten. In haar proefschrift waarop dierecoloog Jacintha van Dijk begin oktober promoveerde op de Universiteit van Utrecht, concludeert Van Dijk dat trekvogels waarschijnlijk het virus in Nederland oplopen en niet binnen brengen.  

Van Dijk wijst op een aantal opvallende zaken. Zo piekt de griepgolf onder wilde eenden in Nederland twee keer per jaar, in de zomer en in het najaar. Die laatste piek valt samen met de aankomst van trekvogels in ons land maar haar conclusie is dat “de trekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen, maar vooral vatbaarder lijken voor de in Nederland rondwarende virussen dan de Nederlandse eenden.”

Trekvogels lopen zelf het vogelgriepvirus in Nederland juist op

In de tweede plaats is nog niet veel bekend over het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en pluimvee. Van Dijk wijst er bijvoorbeeld op dat de infectiepieken niet samenvallen. Wilde eenden zijn vooral in het najaar geïnfecteerd en onder pluimvee is griep vooral in het voorjaar waarneembaar.

Als deze conclusies juist zijn, dan waren het dus waarschijnlijk niet de trekvogels die het vogelgriepvirus ons land binnen hebben gebracht en moeten we volgens het NIOO ‘voorzichtig zijn met algemene conclusies.’

Het Vogeltrekstation van het NIOO heeft eerder dit jaar al een onderzoeksvoorstel ingediend om onderzoek te doen naar vogelgriep en trekvolgels ingediend, onder meer naar de bewegingspatronen van wilde vogels. Dit sluit aan op de oproep van de Duitse minister van Landbouwzaken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
j van deelen 24 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10860749/Trekvogels-brengen-het-virus-niet-met-zich-mee]Trekvogels brengen het virus niet met zich mee[/url]
Het aangehaalde onderzoek betreft laagpathogeen vogelgriep.Het huidige H5N8 is hoogpathogeen en heeft andere eigenschappen.
Dirk 24 November 2014
Onder wilde eenden in Duitsland is h5n8 gevonden maar ze brengen het virus niet mee ??? Waar laten ze het dan?
Veel ngo's zal het aangetoonde virus bij deze watervogels wel niet goed uitkomen !
Piet Hein 25 November 2014
@ j.van deelen: dus ??, wordt H5N8 dan wel door trekvogels verspreidt?, of zijn er "deskundigen" die een andere mening hebben
Petras 27 December 2016
H5N8 hatte sich zuerst in großen Betrieben der Geflügelhaltung verbreitet (2014). Die Fund-Orte in Deutschland von infizierten Wildvögeln liegen an den Transport-Routen der global agierenden Geflügelindustrie. Die Transporter sind zumeist nicht dicht. Kot, Federn oder gar Kadaver-Reste wurden am Rande von Transport-Wegen gefunden. vgl. dazu auch www.wai.netzwerk-phoenix.net.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden