Strop loopt hard op

Vogelgriep richt wekelijks 10 miljoen schade aan

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De uitbraken van vogelgriep kost de Nederlandse pluimveesector per week 10 miljoen euro aan schade. Dit meldt de NOS.

Pluimvee-econoom Peter van Horne van het Landbouw Economisch Instituut verklaarde tegenover de NOS dat de schade die in week 47 is aangericht, 10 miljoen euro bedraagt. De strop is het gevolg van het stilleggen van slachterijen, de vervoersbeperkingen en het ruimen van pluimvee, maar ook doordat broederijen en leg- en vleesbedrijven geen producten meer kwijt konden.

Efficiëntie  van de sector vergroot de schade

Bovendien is de schade vergroot door de efficiënte structuur van de sector. ‘De sector is zo efficiënt ingericht, dat iedere vertraging bij het vervoer verderop in de keten schade gaat opleveren’, zei Van Horne tegenover de NOS.

De pluimvee-econoom verwacht dat de schade verder kan oplopen wanneer het buitenland ook maatregelen gaat nemen om verspreiding van de ziekte te beperken. Na uitbraken van de ziekte in 2003 gebeurde dit ook. ‘Dan ontstaat er een overaanbod op de markt, waardoor prijzen dalen en de schade op de lange termijn kan oplopen tot honderden miljoenen. Verder is het de vraag hoe lang die landen de grens dichthouden. Rusland heeft onze broedeieren bijvoorbeeld echt nodig.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden