DCA Varkens Pro Inside

Abnormale varkensmarkt slaat weg omlaag in

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Normaal gesproken slaat de varkensprijs pas rond de feestdagen aan het einde van december de weg naar beneden in. 2014 is echter een abnormaal jaar en geheel in lijn met alle tegenslagen die de varkensmarkt dit jaar al heeft moeten verwerken slaat de notering nu al in week 48 de weg naar beneden in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Varkens

De Nord/West-commissie verlaagt de Duitse varkensprijs voorweek 48/49 met vier cent tot 1,36 euro. De vroege verlaging is het gevolg van een ruim varkensaanbod. De afgelopen weken was het aanbod ook al ruim, meer toen werden de varkens nog goed opgenomen door slachterijen die voorbereidingen op de feestdagen aan het treffen waren. De voorbereidingen naderen het einde, waardoor de vraag naar varkens aan het afnemen is, maar dit geldt niet voor het aanbod, dat onverminderd ruim blijft. Daarnaast klagen slachterijen over een tegenvallende en voor de tijd van het jaar, stroeve vleesmarkt waar de prijzen onder druk staan. Slachterijen dreigden de afgelopen weken al verschillende keren met huisprijzen om een verlaging te forceren. In week 48/49 bezwijkt de Nord/West-notering onder de druk en daalt de Duitse prijs met vier cent.

De verlaging van de Duitse varkensprijs, drijft ook de Nederlandse markt in het nauw. De Nederlandse noteringen kwamen de afgelopen weken in toenemende mate onder meer druk te staan en in week 48 kwamen al de eerste scheurtjes in de prijzen nadat de beursprijs met één cent daalde en Vion en Hilckmann de noteringen met twee cent verlaagden. Nederland kampt eveneens met een ruim varkensaanbod, waardoor een forse verlaging van de prijzen voor week 49 onvermijdbaar is.

Biggen

Ook voor de biggenmarkt is het slecht nieuws dat de varkensprijzen de weg omlaag inzetten. De biggenmarkt is gestaag aan het verbeteren en zette in week 46 en week 47 ook kleine stapjes omhoog. In week 48 stagneerde de opwaartse beweging van verschillende noteringen echter alweer. In het uitblijven van nieuwe verhogingen van de biggenprijzen in week 48 spelen de tegenvallende varkensprijzen een grote rol. Het aanbod van biggen is aan het afnemen en de vraag neemt voorzichtig toe, maar mesters willen of kunnen in veel gevallen niet meer geld betalen voor de biggen. Ook de komende tijd kan de varkensprijs dus een remmende rol spelen op de biggenmarkt.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden