Afwikkeling verschillend

Ook Euronext komt met zuivelderivaten

27 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Over enkele maanden, op 1 april 2015, verdwijnt de EU-melkquota. Melkproducenten zullen dan in feite blootgesteld worden aan de grillen van de markten. Weg is de vaste melkprijs, weg is de sterk gereguleerde markt, de wet van vraag en aanbod neemt het roer over. En dat betekent onzekerheid over prijzen en volatiliteit.

Om er toch mee om te kunnen gaan en de prijs van eigen product bijvoorbeeld lang tevoren vast te leggen, introduceert Euronext in het voorjaar van 2015 zuivelderivaten als futures en opties voor boter, magere melkpoeder en weipoeder.

Met die instrumenten kunnen bijvoorbeeld melkveehouders het risico op prijsdaling afdekken of de verkoopprijs van hun producten vastleggen. Omdat het voor velen allemaal nieuw is, is het wel de zaak goed op de hoogte te zijn wat die instrumenten inhouden en welke risico’s verbonden zijn aan futures en opties (en bij welk gebruik ervan).

De Eurex heeft al een termijnmarkt voor boter en magere melkpoeder. Het verschil met de Euronext zit hem in de afwikkeling. Eurex wikkelt af op de cash settlement, Euronext door levering. Eurex loopt al een aantal jaren en heeft wat dat betreft dus een voorsprong met in totaal 1.000 openstaande contracten op boter en magere melkpoeder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden