Vogelgriep in Zoeterwoude

Weer uitbraak vogelgriep een zware tegenslag

30 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf met in totaal rond 28.000 dieren vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het besmette bedrijf, waar ook melkvee wordt gehouden, wordt zondag geruimd, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat, aldus het ministerie. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse 1 december 2014 beschikbaar komen.

Rond het bedrijf in Zoeterwoude wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Inmiddels is het onderzoek naar alle eendenbedrijven in Nederland afgerond, meldt het ministerie. Er is geen vogelgriepvirus van het type H5 aangetroffen op deze bedrijven.

Sinds 16 november is nu in vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp (Utrecht), daarna volgden bedrijven in Ter Aar (Zuid-Holland) en Kamperveen (Overijssel). In alle gevallen ging het om de H5N8-variant van het virus.

Een nieuwe uitbraak van vogelgriep op een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude betekent een zware tegenslag voor alle bedrijven met pluimvee in Nederland, reageert LTO Nederland. 'De klap komt des te harder aan, omdat we dachten aan het voortraject te staan van versoepeling van maatregelen, die de afgelopen weken zijn getroffen', zegt Eric Hubers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij.

De maatregelen na de eerste besmettingen waren er op gericht om verdere verspreiding van vogelgriep in Nederland tegen te gaan. De afgelopen week waren geen nieuwe gevallen geconstateerd.

Ook Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, noemt de nieuwe uitbraak 'een fikse tegenvaller'. Dit zei de bewindsvrouw zondag in het tv-programma Buitenhof. Ze kondigde aan dat er zondag een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen uit deze stallen te vervoeren naar het westen, waar ze kunnen worden geslacht.

Het ministerie van Economische Zaken heeft de nieuwe maatregelen voor de bestrijding van vogelgriep na de uitbraak in Zoeterwoude inmiddels openbaar gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden