Strenge hygiënemaatregelen

Regels tegen vogelgriep gedeeltelijk versoepeld

2 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De maatregelen voor de bestrijding van vogelgriep worden vanaf middernacht (dinsdag op woensdag) versoepeld. Dit kondigt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, woensdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de meeste regio’s, uitgezonderd de westerse, wordt herbevolking van de stallen mogelijk en het jachtverbod opgeheven.

De maatregelen in de tien kilometer zones rond de besmette bedrijven blijven van kracht. Ook in het westen van Nederland (regio A), waar de meeste besmettingen zijn gevonden, blijven alle beperkende maatregelen, zoals een totaal vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel gelden. Ook het jachtverbod wordt in stand gehouden, benadrukt het ministerie.

Voor de overige regio’s wordt herbevolking van de stallen mogelijk en het jachtverbod opgeheven. Wel blijven het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee en ander gevogelte van kracht, evenals de bezoekersregeling. Vrachtwagens mogen ook de komende tijd in het hele land maximaal één pluimveebedrijf per rit bezoeken, waarna de wagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden.

'We hebben voorstellen gedaan voor zowel minder rigide regels, als voor hygiëne
maatregelen die ver gaan

De recente vondst van het vogelgriepvirus H5 bij twee smienten is een aanwijzing dat de vogelgriep via deze wilde eenden in Nederland terecht is gekomen. Verder concluderen deskundigen dat er in alle regio’s sprake is van losse besmettingen met het virus. 'We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen', zegt Dijksma in een verklaring. 'Voor de sector betekent dit dat een aantal ingrijpende maatregelen van kracht blijft. Maar waar mogelijk passen we maatwerk toe.'

Om de insleep van vogelgriep in de pluimveestallen te voorkomen, zo stelt het ministerie, is het treffen van vergaande hygiënemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk. Om dit te bevorderen, worden met de sector nadere afspraken over te treffen hygiënemaatregelen gemaakt. 'We hebben voorstellen gedaan voor zowel minder rigide regels, als voor hygiënemaatregelen die ver gaan. Maar we moeten en kunnen op de bedrijven ook heel veel doen om mee te helpen om de ziekte onder controle te krijgen', zegt Eric Hubers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij in een verklaring.

Hubers heeft begrip voor de keuzes die Dijksma maakt bij de verdere aanpak van de vogelgriep. 'Ze kiest terecht voor maatwerk om enerzijds de dierziekte optimaal te bestrijden en anderzijds de schade zoveel mogelijk te beperken.' Het verschil in behandeling tussen het westen en de overige regio’s noemt Hubers hard voor de pluimveehouders in dit gebied, maar helaas  noodzakelijk. 'De meeste besmettingen zijn immers in deze waterrijke regio vastgesteld. Voorop blijft staan de bestrijding van de vogelgriep en het voorkomen van verdere malheur. We blijven ons de komende dagen en weken inzetten om knelgevallen op bedrijven op te lossen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden