VS en Cuba trekken banden aan

EU-export naar Cuba dreigt op te drogen

23 December 2014 - Edin Mujagic

In onze sterk verweven wereld beïnvloeden ogenschijnlijk niet relevante (geo)politieke ontwikkelingen elders wel degelijk de agrarische sector in Europa.  De normalisatie van de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Cuba is zo een voorbeeld.

Een week geleden lieten die twee landen weten erop uit te zijn de relatie te herstellen.  Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de relatie zeer slecht te noemen. Naarmate de relatie normaler wordt, zullen onder meer ook de economische banden aangehaald worden. Cuba ligt op iets meer dan 100 kilometer afstand van de VS en veel handel tussen de twee landen ligt voor de hand.

Meer handel tussen de VS en Cuba kan al snel verregaande gevolgen voor de Europese landbouwsector hebben. Op dit moment is tarwe, op olie na, het grootste invoerproduct van Cuba. Bijna alle tarwe die Cuba invoert komt uit Canada en de Europese Unie. In de eerste helft van dit jaar voerden de EU-landen bijna 550.000 ton tarwe uit naar het eiland, met een totale waarde van ongeveer 120 miljoen euro. Vooral Frankrijk is een belangrijke EU-exporteur van tarwe naar Cuba, blijkt uit de statistieken van Eurostat.

550

duizend

ton tarwe hebben de EU-landen in het eerste half jaar naar Cuba uitgevoerd

Die markt komt nu dus in gevaar. Doordat Cuba het buurland van de VS is, kost het verschepen van een ton tarwe naar Cuba 6 tot 7 dollar, schat Paul Gaffet, een analist bij Offre&Demande Agricole, in een artikel van het persbureau Bloomberg. Ter vergelijking: het verschepen van een ton tarwe uit de EU naar Cuba kost tussen 20 en 25 dollar volgens Gaffet. Het Amerikaanse Wheat Associates verwacht dat Cuba op termijn bijna 500.000 ton tarwe uit de VS zal halen. Dat zal betekenen dat de EU-uitvoer van tarwe naar Cuba zo goed als zal opdrogen, zegt Gaffet.

Dit zal niet onmiddellijk gebeuren; de VS en Cuba hebben alleen aangegeven de relatie te herstellen. Voor het opheffen van economische sancties van de VS tegen Cuba is echter de toestemming van het Amerikaanse parlement nodig, wat tijd vergt.

De negatieve gevolgen voor de EU-landen blijven niet beperkt tot tarwe alleen. Zoals gezegd is olie het grootste invoerproduct van Cuba, met tarwe op nummer twee. Op de plekken drie tot en met vijf vinden we echter maïs, vlees en (geconcentreerde) melk. Wat voor tarwehandel met de VS geldt - goedkoper want dichterbij - geldt uiteraard ook voor die producten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden