Voedsel juist duurder

Lagere inflatie in de VS door goedkope olie

16 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse inflatie in december is uitgekomen op 0,8 procent vergeleken met december 2013. In november bedroeg de geldontwaarding nog 1,3 procent. Dat meldde zojuist het Amerikaanse burerau voor de statistiek.

De daling is vooral veroorzaakt door de scherpe daling van de energierekening. Die kostenpost voor de Amerikaanse huishoudens is in december vorig jaar 10,6 procent goedkoper geweest dan een jaar eerder. De brandstofprijzen zijn zelfs met 21 procent omlaag gegaan.  Ook kleding en auto’s zijn goedkoper dan eind 2013. Voedsel daarentegen is juist 3,4 procent  duurder, net als zorg.

Over twee weken vergadert het rentecomite van de Fed. Op dit moment verwachten beleggers dat de centrale bank nog in de eerste helft van dit jaar de officiële rente zal verhogen. Vergeet echter niet dat de Fed deflatie koste wat kost wil voorkomen en dat in dat opzicht dalende inflatie de Fed zeker niet goed uitkomt. Van groot belang is dan ook hoe en of de Fed zijn inflatieverwachtingen voor dit en volgend jaar zal aanpassen.

0,8

procent

was de inflatie in de Verenigde Staten in december vorig jaar

Zou het rentecomite de kans groter achten dat de prijzen verder zullen dalen, dan is het te verwachten dat beleggers het moment waarop de officiële rente omhoog zal gaan naar de tweede helft van het jaar zullen terugdringen. Een van de gevolgen zou een tijdelijke stijging of in ieder geval geen neerwaartse druk op EUR/USD zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

dollarFed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden