Veel nieuws op de Sima

Isobus centraal bij innovaties van Müller

21 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Drie noviteiten lanceert de Duitse elektronicaspecialist Müller Elektronik op de Sima show in Parijs. Die zijn allemaal geënt op het gebruik van Isobus. Voor hun diagnose tool, waarmee je via een tablet of telefoon foutcodes uit kunt lezen, heeft het bedrijf een eervolle vermelding  gekregen. Nieuw is verder de aansturing van mesttanks en strooiers. Ook presenteert het bedrijf een kleinere versie van de vorig jaar gelanceerde Touch-terminal.

InsightME stuurt je een foutrapport via wifi

De Sima organisatie heeft Müller een eervolle vermelding gegeven voor hun InsightME applicatie. Deze app is speciaal bedoeld voor monteurs en technici. Door je tablet of smartphone – met de app geïnstalleerd – aan de sluiten op de Canbus aansluiting, krijg je direct een foutrapport te zien. Volgens de fabrikant werkt dit op alle Isobus machines die werken volgens de ISO 11783 standaard.

Door dit programma in een app aan te bieden wil Müller het opsporen van fouten efficiënt en gemakkelijk maken. Er wordt van een Can/Wifi poort gebruik gemaakt om de gegevens draadloos te kunnen versturen. Ook wordt het mogelijk ze via een 3G of 4G signaal te verzenden. Hierdoor kun je ook op grote afstand service bieden. De InsightMe app staat nog niet in de verschillende app stores, maar Müller zegt dat hij voor verschillende besturingssystemen is te krijgen. Nu is hij alleen te zien op een Windows tablet.

De Touch800 terminal, die op de Sima wordt geïntroduceerd, is het kleinere broertje van de Touch1200. Die werd op de Agritechnica al geïntroduceerd. Het grote verschil zit hem in de grootte. De 1200 heeft een 12 inch scherm (30 centimeter). Bij de 800 is dat 8 inch, ofwel 20 centimeter. Hierdoor kun je maar één menu op het scherm weergeven. De aparte navigatiebalk blijft wel bestaan.

Volgens Müller is de hardware verbeterd ten opzichte van de Touch1200. Hierdoor is het scherm vooral sneller. Voor het scherm wordt dezelfde techniek gebruikt. Dat is relatief duur, maar wel zeer geschikt voor gebruik in de agrarische sector. Mede omdat het TFT-scherm erg kras-vast is. De Touch800 is te gebruiken in combinatie met Multi-Control. Dit is een uitgebreidere versie van Task-Control. Het grote verschil is dat de eerste meer complexe techniek kan aansturen. Bijvoorbeeld een veldspuit met twee watercircuits, of een zaaimachine met toediening van kunstmest.

Müller gebruikt dezelfde terminal voor hun Track-Guide III GPS-besturing. Deze is op te waarderen tot het RTK-systeem Track-Leader Auto. Beide schermen maken gebruik van het App & Go concept. Dit houdt in dat de functionaliteit met behulp van applicaties is uit te breiden. Dat houdt de startkosten laag. De Touch800 terminal kost 1.526 euro. Dat is 2.170 euro minder dan de Touch1200. Voor de Isobus aansturing van een simpele machine kun je – kostentechnisch – veel beter de Touch800 kiezen.

Naar eigen zeggen is Müller de eerste fabrikant die komt met een Isobus besturing voor mesttanks en strooiers. Hiervoor zijn drie terminals beschikbaar, waaronder de eerder genoemde Touch1200 en 800. Via Isobus wordt een sectiebesturing voor mesttanks aangeboden, een taakkaart modus voor tanks en strooiers en een module voor variabele toediening van mest. Omdat het steeds belangrijker wordt op te slaan waar hoeveel mest wordt toegediend kan dit via Track-Guide worden vastgelegd. Speciaal voor loonwerkers is er een Isobus printer, om direct het rapport uit te draaien. Digitaal exporteren kan ook. Halverwege dit jaar wordt Uni Spread-Control geïntroduceerd. Dit is één bedieningsconcept voor zowel de taakmodule als de machinebesturing. Vooral simpele meststrooiers zijn hiervoor geschikt.

Naast de afgifte kan het systeem ook het chassis bedienen. Denk hierbij aan de vering, asbesturing en hydraulisch aangedreven assen. Müller levert de software direct aan fabrikanten of aan dealers, om het achteraf op te bouwen.


De InsideME app van Müller geeft je inzicht in de foutmeldingen van een Isobus machine. Die worden via wifi naar je tablet of smartphone toegezonden.


De Touch 800 terminal is het kleine broertje van de eerder geïntroduceerde Touch1200. Het scherm is 10 centimeter kleiner, waardoor je slechts één scherm kan weergeven. De prijs ligt wel fors lager. Müller gebruikt dezelfde terminal voor hun GPS besturingssysteem (links).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden