Diegafuel systeem

Toevoeging LPG moet dieselverbruik verlagen

13 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De dieselprijs staan momenteel nog steeds op een laag niveau, alhoewel ze weer langzaam oploopt. Brandstof blijft een belangrijke kostenpost voor veel agrarische bedrijven. Uitvinder Cor Karremans ontwikkelde daarom het Diegafuel systeem. Door maximaal 25 procent LPG in een dieselmotor in te spuiten zakt het brandstofverbruik. Dat spaart (veel) geld uit.

Volgens de ontwikkelaar levert een mix van diesel en LPG brandstofbesparingen van 15 tot 20 procent op. Het LPG verbruik hierbij meegeteld. Dat is gebleken uit praktijktests met een bestelbus. Bijkomend voordeel is een toename van het koppel, omdat de verbranding verbeterd.

Uitvinder Karremans is zelf (voormalig) Dakar-rijder. Voor zijn voertuig startte hij met de ontwikkeling van een hybride injectiesysteem. Dat werkte goed en daarom wil hij de Diegafuel commercieel gaan vermarkten. Ondanks het feit dat twee soorten brandstoffen moeten worden getankt - of drie wanneer je Adblue even meetelt in onze sector - zou de brandstofbesparingen zeker lonen.

Karremans heeft nog geen ervaring in de agrarische sector en zoekt daarom loonwerkers die ermee willen testen op trekkers. Dat schrijft vakblad Grondig. Diegafuel is relatief gemakkelijk op te bouwen, op zowel oude als nieuwe dieselmotoren. Vanuit de cabine kun je het systeem in- of uitschakelen. Omdat de uitlaatgastemperatuur en motortemperatuur niet oplopen blijven SCR-katalysators en roetfilters probleemloos werken.

Een goedkeuring van het RDW heeft Diegafuel nog niet. In het kader van de wetenschap wordt het echter gedoogd. Overigens zal een trekker zonder nummerplaat daar weinig hinder van ondervinden. Volgende maand volgen de eerste metingen wat betreft de emissies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden