Devaluatie roebel

Ingevoerd varkensvlees kost fors meer in Rusland

12 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Russische vleesimporteurs hebben de afgelopen maanden steeds dieper in de buidel moeten tasten voor producten die uit het buitenland moesten worden geïmporteerd. Naast de grenssluitngen, speelt ook de devaluatie van de roebel een rol.

De Britse organisatie voor varkenshouders en varkensvleesproducenten (BPEX), berekende op basis van gegevens van de Russische douane, dat de gemiddelde prijs van ingevoerd vlees sterk gestegen is. In november 2014 kostte een stuk geïmporteerd vlees ongeveer 210 roebel, wat ongeveer 2,67 euro is.

Een van de redenen dat Russische vleesimporteurs fors meer moeten betalen voor producten die afkomstig zijn uit het buitenland, is de devaluatie van de roebel. In 2014 moest de Russische munt ongeveer 80 procent aan waarde inleveren. Door de hogere prijzen van geïmporteerd vlees, moeten ook consumenten fors meer betalen voor vlees, ondanks een stijging van 12 procent van de binnenlandse productie.

Naast de forse devaluatie van de roebel, spelen echter ook andere factoren een rol in de hogere vleesprijzen. De belangrijkste zijn de importverboden die Rusland instelde voor verschillende landen. Hierdoor voerde Rusland in de periode van januari tot en met november 329.800 ton varkensvlees in, wat een daling van 40 procent is ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De import vanuit de EU, de belangrijkste leverancier van Rusland, daalde van 332.000 ton in 2013, naar 19.000 ton in 2014.

Door de import van varkensvlees uit de EU aan banden te leggen, dwong Rusland zichzelf tot het invoeren van vlees uit andere landen. Landen zoals Brazilië  en Canada en de VS profiteerden hiervan. In augustus kondigde Rusland sancties af tegen de VS en Canada, waardoor ook de varkensvleesimport uit deze landen stil kwam te liggen en Brazilië een van de weinige landen werd die wel varkensvlees naar Rusland mochten exporteren.

De sterke toename van de Russische vraag naar Braziliaans varkensvlees leidde echter tot sterke stijgingen van de vleesprijzen in Brazilië. In januari was de gemiddelde prijs van een kilo Braziliaans varkensvlees 2,589 dollar, maar in oktober was de gemiddelde prijs 3,897 dollar. Dit is een stijging van 50,5 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden