Economie koelt behoorlijk af

Pompen of verzuipen voor beleidsmakers in China

2 Maart 2015 - Edin Mujagic

Voor de tweede keer in slechts drie maanden tijd heeft de centrale bank van China de rente verlaagd. De Chinese economie koelt de laatste tijd af en er komen steeds meer signalen dat dat geen tijdelijke dip is.

De Chinese overheid probeert de economische groei hoog te houden. Die dreigt onder 7 procent te zakken. Wat voor elke andere economie een heerlijk groeicijfer zou zijn, is echter het nachtmerriescenario voor China. De Chinese economie moet met ongeveer 6  á 6,5 procent op jaarbasis groeien om voldoende nieuwe arbeidsplaatsen te creëren voor de groeiende beroepsbevolking. Anders gezegd: zakt de groei naar 6 procent, dan loopt in China de werkloosheid op.  

De regering in Beijing wil dat voorkomen. Door de enorme economische groei in de afgelopen decennia – gemiddeld dikte de Chinese economie bijna 10 procent aan elk jaar – zijn onder meer de verschillen in welvaart en inkomen in China behoorlijk toegenomen. Enerzijds tussen verschillende bevolkingsgroepen maar ook tussen de regio’s: de regio’s aan de kust zijn veel rijker geworden dan de binnenlandse regio’s. Dat is ook de reden waarom veel Chinezen in loop der jaren van het platteland vertrokken zijn richting de grote steden. Iets wat in China overigens niet zomaar mag. Wie zonder toestemming die daarvoor nodig is, naar een grote stad gaat, is daar min of meer illegaal, wat betekent dat hij/zij vaak niet verzekerd is of geen aanspraak kan maken op een uitkering bij ontslag bijvoorbeeld.

 Zolang de economische groei echter hoog is, kan de overheid in Beijing de armere regio’s compenseren en vindt de groeiende middenklasse de situatie prima.

Zakt de economische groei daarentegen onder de kritische grens van circa 6 procent, dan begint de werkloosheid op te lopen. Dat raakt vrij snel de middenklasse en de armere regio’s. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan mensen die van het platteland zijn verhuisd naar de grote steden en bij lagere economische groei ontslagen worden. Zij moeten dan terug naar huis, wat onder meer inhoudt dat de geldstroom van de stad naar het platteland opdroogt.

Beide zaken, de middenklasse die de pijn voelt en de relatief harde klap voor de toch al armere regio’s kan voor sociale onrust leiden in China. Sociale onrust is het laatste wat de overheid wil. Vandaar dat die met man en macht probeert te voorkomen dat de economie te veel afkoelt.

Deze tweede renteverlaging in minder dan drie maanden tijd past daar uitstekend bij. De gevolgen van die renteverlaging zien we ook buiten China. De Chinese munt, de yuan, is zwakker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De yuan kan ook zwakker worden ten opzichte van de euro.

Sinds de zomer vorig jaar is de koers van de euro juist behoorlijk verzwakt ten opzichte van de yuan. De koers van EUR/CNY is gedaald van circa 8 naar circa 7 yuan per euro. Dat was een welkome steun de rug voor de Europese exporteurs naar China, hun producten werden goedkoper in die gigantische markt.

Als de yuan de komende tijd ook tegenover de euro verzwakt, dan zou dat de eurozone uiterst slecht uitkomen. Dát de yuan zwakker zal worden, is echter niet zeker en dat is goed nieuws voor onder meer de Nederlandse landbouwexporteurs naar China.

6

procent

economische groei in China staat eigenlijk gelijk aan een recessie

Normaliter verzwakt de yuan tegenover de euro wanneer de Chinese munt terrein verliest tegenover de Amerikaanse dollar. Maar nu er sprake is van oplopende spanningen in de eurozone, hoeft die wetmatigheid niet op te gaan. Die spanningen drukken de waarde van de euro namelijk behoorlijk omlaag.

Voor de Nederlandse landbouwexporteurs maar ook andere bedrijven die zaken doen in China is het te hopen dat Beijing erin slaagt de economie op het juiste spoor te houden. Lukt dat niet, dan zou dat vooral gevolgen hebben voor de middenklasse, juist de groep die aantrekkelijk is voor de bedrijven die hun producten in China verkopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden