Ondanks overcapaciteit

Chinese varkensreus wil 20 procent groei in 2015

13 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De grootste varkenshouder van China gaat de productie in 2015 met meer dan 20 procent vergroten, ondanks een enorme overcapaciteit in de Chinese varkenssector. Met de uitbreiding wil het bedrijf de efficiëntie vergroten om zo een voordeel te behalen ten opzichte van kleinere bedrijven.

Guangdong Wen's Foodstuff Group is met afstand de grootste varkenshouder van China. In 2014 produceerde het bedrijf 12 miljoen varken. Hiermee was het bedrijf goed voor 2,7 procent van de totale groei van de Chinese varkensproductie, die in 2014 naar 735 miljoen dieren steeg.

17

procent

is de Chinese varkensprijs sinds september gedaald

De sterke groei van de Chinese varkensproductie wordt voornamelijk veroorzaakt door grootschalige producenten, maar volgens analisten levert de sterke groei een risico op. De Chinese varkenssector kampt namelijk met overproductie en dit drukt de prijzen. In de eerste week van maart lag de prijs van levende varkens op 12,40 Yuan, of ongeveer 1,87 euro, per kilo. Sinds september 2014 is de prijs meer dan 17 procent gedaald.

De grootste varkenshouder van China verklaart de sterke prijsdaling echter nauwelijks te merken. In 2014 heeft het bedrijf naar eigen zeggen slechts kleine verliezen geleden en door in te zetten op schaalvergroting verwacht het bedrijf de marges juist te kunnen vergroten. In 2015 wil het bedrijf de productie vergroten tot 14,6 miljoen varkens, een groei van 21,7 procent ten opzichte van 2014.

Bovendien verwacht Guangdong Wen's Foodstuff Group dat de periode van dalende prijzen tijdelijk is. ‘De prijzen zitten in een dal, maar dit is slechts een tijdelijke fase die snel gaat omslaan in stijgende prijzen’, verklaarde Pengcheng  Wen, de directeur van het bedrijf tegenover Reuters.

Ook analisten zien mogelijkheden voor stijgende prijzen. In het derde kwartaal gaat de vraag naar varkensvlees en door enkele maanden van dalende prijzen neemt het aanbod af. ‘De meeste varkenshouderijen van China zijn verouderd’, voegt Wen toe. ‘Deze individuele, kleinschalige bedrijven worden door de markt geëlimineerd wanneer zij verlies draaien.’

Guangdong Wen's Foodstuff Group zegt echter geen last te hebben van de tegenvallende markt. Het bedrijf resteert aanzienlijk beter dan andere bedrijven. Een gemiddelde zeug levert 23 biggen per jaar af. Het landelijk gemiddelde ligt op 15 biggen per zeug per jaar. Mede hierdoor wist het bedrijf in 2011 een omzet van 30,9 miljard rmb en een winst van 4,9 miljard rmb te boeken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden