Bedrijf houdt grote schoonmaak

Lagere omzet drukt niet op ledenvoordeel Agrifirm

18 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Agrifirm haalde over 2014 de bezem door het bedrijf en greep waar nodig in om de kosten te drukken en de winstgevenheid te verbeteren. De komende jaren moet daardoor de winst toenemen, maar over 2014 resulteerde het in een lagere bedrijfsresultaat. Het had niet zijn weerslag op het ledenvoordeel. Deze liet weer een stijging zien.

Over 2014 boekte de coöperatie Agrifirm een netto-omzet van 2,36 miljoen euro. Een min van 6,8 procent ten opzichte van 2013. Inclusief eenmalige kosten voor de herstructurering van 11,7 miljoen euro komt het bedrijfsresultaat uit op 15,2 miljoen euro. Een halvering in vergelijking met het jaar ervoor toen het bedrjfsresultaat nog 33,3 miljoen euro bedroeg. Het netto resultaat daalde van 20,4 miljoen euro naar 3,1 miljoen euro. 

14

miljoen

Ledenvoordeel en ledenkorting

De kosten voor herstructurering drukken maar eenmalig op de balans. Deze waren nodig om de strategie aan te passen, waarbij de voercoöperatie zich meer gaat focussen op mengvoer, akker- en tuinbouw, co-producten en specialiteiten. In het kader daarvan werd in 2014 Holland Malt verkocht en wordt er voor andere bedrijven die buiten de strategie vallen een nieuwe bestemming gezocht.

Het geld werd onder meer geïnvesteerd in de divisie co-producten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Hiermee moet de winstgevendheid verbeterd worden. Die wordt mede verbeterd door het afstoten van verlieslatende onderdelen. De aanpassingen moeten er in resulteren dat er met de renderende activiteiten in Nederland, Frankrijk en Roemenië vanaf 2015 weer goede resultaten geboekt kunnen worden.

Speciale aandacht ging ook naar Agrifirm Deutschland welke worstelt met de 'moeilijke marktomstandigheden'. Dit onderdeel is opgesplitst in een onderdeel Feed en Plant, naar Nederlands voorbeeld. Het moet ervoor zorgen dat er beter op specifieke markten ingespeeld kan worden.      

Door de aanpassingen binnen het bedrijf vallen de resultaten lager uit, maar daar staat tegenover dat de balanspositie juist verbeterde. Zo steeg de solvabiliteit van 48,6 procent naar 51,6 procent. Iets wat mede lukte door lagere prijzen voor grondstoffen.

Leden profiteren van de 'sterke vermogenpositie' en zagen het ledenvoordeel en de ledenkorting toenemen. Deze steeg met in totaal 1,2 miljoen euro en komt uit op 14 miljoen euro.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden