Euro onder druk

Griekenland zorgt wéér voor irritatie en onrust

30 Maart 2015 - Edin Mujagic

De eerste poging leek nergens op. Onlangs moest Griekenland een lijstje inleveren van maatregelen die het land gaat nemen om geld op te halen. Athene kwam niet verder dan enkele, vage, punten die bovendien prijkten op talloze to-do-lijstjes voor het land in de afgelopen jaren en die het land nooit heeft uitgevoerd.

De eerste poging wezen de andere eurolanden dan ook resoluut af. Griekenland kreeg een herkansing. Vandaag had het nieuwe lijstje binnen moeten zijn. Het goede nieuws is: Griekenland leverde zijn huiswerk vrijdag al in. Het slechte nieuws is: het land is opnieuw gezakt.

Het inleveren van wat het land van plan is te doen aan de belabberde financiële en economische situatie is nodig omdat de andere eurolanden zonder een goedgekeurde lijst geen cent van de 7,2 miljard euro die Athene broodnodig heeft, willen overmaken.

Zoals gezegd leverde Griekenland afgelopen vrijdag zijn lijstje in. De problemen begonnen al met de manier waarop: er was alleen een bestand voor tablets en smartphones beschikbaar en het hele bestand was opgesteld in het Grieks.

Uiteraard, Griekenland heeft het recht alles wat het land naar de andere eurolanden stuurt in het Grieks, één van de officiële talen van de Europese Unie, op te sturen, maar als je miljarden nodig hebt of anders failliet zult gaan, is vasthouden aan dat soort formaliteiten onnodig treitergedrag. De toon was daarmee al gezet.

Toen het lijstje vervolgens werd vertaald, waren de ontvangers, namelijk de andere eurolanden, alles behalve blij. Net als vorige keer wemelde het namelijk van uiterst vage voorstellen en beloftes. ‘Strijd aangaan met belastingontduiking’ is een voorbeeld: een nobel streven in het land waar belastingontduiking nationale hobby nummer één is – en dus miljarden kan opleveren – maar nergens viel te lezen hoe de Griekse overheid dat wil doen.

De kern van het probleem is dat de Griekse regering gekozen is door de belofte de afspraken die de voorgaande regeringen gemaakt hebben met de andere eurolanden, naar de prullenbak te verwijzen. Dát is de belofte die de huidige regering aan de Griekse kiezer heeft gedaan.

Hoe gedetailleerder de voorstellen die Athene maakt, hoe groter de kans dat daar iets in zal staan waarvan de regering beloofd heeft ‘dat zullen we niet doen’. De arbeidsmarkt hervormen of de pensioenleeftijd verhogen zijn enkele voorbeelden.

Aan de andere kant van de tafel zitten de andere eurolanden die juist geen document willen accepteren zonder dat soort details mét bijbehorende stappen, plannen en opbrengsten. Op die manier wordt het erg lastig een compromis te bereiken.

Ondertussen tikt de klok door. Volgens veel schattingen is het geld van de Griekse overheid in de eerste week van april op. Krijgt het land dan geen deel van die 7,2 miljard euro van de andere eurolanden, dan gaat Griekenland failliet.

Dat zou niets vreemds voor het land zelf zijn, in het afgelopen eeuw alleen al gebeurde dat veelvoudig, maar voor de eurozone zou het een op zijn minst symbolische nederlaag zijn: de euro, die volgens velen een van de belangrijkste munten ter wereld moest worden zo niet dé wereldmunt, heeft in zijn gelederen dan een land dat failliet is. Op 8 april moet Athene een aflossing van 430 miljoen euro  overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds. Maar of dat gebeurt…

Griekenland stevent af op een faillissement.

De komende tijd kunnen we dan ook nieuwe neerwaartse druk op EUR/USD verwachten, na een periode van enig herstel afgelopen dagen. Dat herstel is veroorzaakt door de verwachting op de financiële markten dat de Fed later dan gepland de rente zal verhogen. Dat maakt de dollar minder aantrekkelijk. Blijkbaar weegt dat echter minder zwaar dan de nieuwe problemen in de eurozone met de met het uur toenemende kans op faillissement van een euroland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden