Lage olieprijs, zwakke euro

Exporteurs rekenen dit jaar op 9 procent groei

31 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nederlandse exporteurs verwachten dit jaar een groei in de uitvoer van 9 procent te realiseren. Deze positieve vooruitzichten worden versterkt doordat voor vrijwel alle economische sectoren de seinen op groen staan. De export krijgt een impuls door de sterk gedaalde olieprijs en de lage koers van de euro. Canada, de Verenigde Staten en Turkije zijn in opkomst als nieuwe exportbestemmingen.

Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex. 'Het optimisme blijft groot, zeker nu het economische herstel zich voortzet. Zo hebben alle sectoren in 2014 groei gerealiseerd en zijn ook de verwachtingen voor het komende jaar gunstig', zegt Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex, in een verklaring. 'Twee op de drie exporteurs verwachten dit jaar een groeiende exportomzet te realiseren. Hierbij is het zeer positief dat bijna drie kwart van de bedrijven aangeeft dat de exportgroei te danken is aan een groeiende orderportefeuille.'

De Europese Unie blijft van groot belang voor de Nederlandse export

De Europese Unie blijft van groot belang voor de export. Zo realiseren Nederlandse exporteurs 66 procent van de totale export in EU-landen. Ook in 2014 was Duitsland de belangrijkste handelspartner, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Voor 2015 verwachten de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in markten buiten Europa. De ranglijst wordt aangevoerd door China (65 procent) en de VS (60 procent). De VS zijn bezig aan een geleidelijke comeback en staan voor het eerst sinds 2009 in de Top-3 van belangrijkste exportmarkten buiten de EU.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft wel gevolgen voor Nederlandse exporteurs, zeggen de organisaties. In het onderzoek voeren beide landen de lijst aan van markten waaruit exporteurs zich in 2014 hebben teruggetrokken. Rusland wordt ook voor het eerst sinds jaren niet bestempeld als groeimarkt. 41 procent van de exporteurs heeft zijn omzetexport op deze markt in 2014 juist zien dalen; voor 2015 verwacht nog eens 48 procent een omzetdaling. Ook voor de exportomzet naar Oekraïne wordt een omzetdaling voorzien, van 41 procent.

Bijna de helft van de exporteurs (44 procent) heeft vorig jaar nieuwe exportmarkten betreden. Voor dit jaar zegt een kwart van plan te zijn een nieuwe markt te betreden. In de Top-5 van nieuwe markten komt geen Europees land voor. De meeste exporteurs beschouwen Canada en de VS als aantrekkelijk afzetgebied, gevolgd door BRICT-landen Turkije, Brazilië en China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden