Geen reden voor ingrijpen

Beleid Bijzonder Beheer Rabo wijkt niet af

16 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Er zijn geen aanwijzingen dat Rabobank sommige klanten willens en wetens in de problemen brengt om zo goedkoop aan hun vastgoed te komen. Ook wijkt het beleid van de bank op het gebied van bijzonder beheer niet af van andere banken. Dat schrijft minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, woensdag als reactie op een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank zich inspant op het voorkomen en beperken van de verliezen voor de klant en de bank. Daarbij kan zij overgaan tot onderhandse verkoop van activa. In een beperkt aantal gevallen is dat niet mogelijk en is een veiling noodzakelijk. In dat geval kan Bijzonder Beheer besluiten Bodemgoed, een dochteronderneming van Rabobank, in te schakelen. Bodemgoed biedt op verzoek van Bijzonder Beheer mee tot een redelijke bodemprijs, om zo te voorkomen dat objecten tegen elke prijs worden verkocht.

Bodemgoed biedt op verzoek van Bijzonder Beheer mee tot een redelijke bodemprijs, om zo te voorkomen dat objecten tegen elke prijs worden verkocht. Biedt niemand hoger dan de bodemprijs dan wordt Bodemgoed de eigenaar. Bodemgoed moet dan niet alleen het bod betalen, maar ook de kosten koper (zoals veilingkosten en overdrachtsbelasting). Deze kosten worden niet aan de klant doorberekend. Bodemgoed zoekt daarna een koper. Daarbij wordt soms tegen een hogere, maar vaker tegen een lagere prijs verkocht. Over het geheel genomen zijn de resultaten van in- en verkoop door Bodemgoed voor Rabobank verlieslatend, zo staat in de brief te lezen.

Volgens Dijsselbloem is het normaal dat een dochterbedrijf van een bank, in dit geval de Rabobank, onroerend goed van failliete klanten van dezelfde bank aankoopt. ‘Het meebieden en het inkopen tegen een redelijke bodemprijs van onroerende zaken via een veilingprocedure is zakelijk handelen, voorzien van wettelijke waarborgen. Deze procedure wordt ingezet als andere verkoopmogelijkheden zijn uitgeput. Het is voor financiële instellingen niet ongebruikelijk op veilingen mee te bieden om een bodemprijs in de markt te leggen.’

Het feit dat er drie medewerkers van de afdeling Bijzonder Beheer tevens bestuurder zijn bij Bodemgoed BV ziet de minister niet als een probleem. ‘Het kan in het belang van de klant zijn dat Bodemgoed meebiedt tot een redelijke bodemprijs, om zo te voorkomen dat objecten tegen elke prijs worden verkocht. Ik zie dan ook geen reden om in te grijpen.’

Rabobank geeft aan dat het merendeel van de objecten waarop Bodemgoed of een dochtervennootschap heeft geboden de afgelopen jaren, niet door haar maar door derden zijn gekocht. Een uitzondering hierop vormen schepen en tuinbouwkassen. In totaal is in de jaren 2007 tot nu gemiddeld ongeveer 20 procent van de geveilde objecten door Bodemgoed (of dochters) ingekocht. Van de schepen en de glastuinbouwkassen is meer dan 90 procent ingekocht. Van de overige objecten is ongeveer 15% ingekocht. Van de in 2007 tot nu aangekochte objecten is zo’n 75 procent inmiddels weer verkocht. Een kleine 25% is nog niet verkocht, waaronder het grootste deel van de binnenvaartschepen en de glastuinbouwkassen.  

Medio maart 2015 had Bodemgoed nog 21 bedrijfsgebouwen, 15 glastuinbouwbedrijven, 30 recreatiewoningen, 14 schepen, 5 percelen grond, 1 kampeerboerderij en 1 deels afgebrande woning in portefeuille.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden