Productie is te groot

Ketensamenwerking redt de varkenssector niet

30 April 2015 - Elze Kuiper - 1 reactie

Ketenorganisaties worden steeds belangrijker voor de intensieve sector en leveren kansen op omdat supermarkten hiermee het onderscheidend vergroot. Ook supermarkten zien de kansen die ketenproducten bieden en willen meer samenwerken met agrarische ondernemers. Hans Elshof, varkenshouders en mede-eigenaar van het merk Porc D’or, raadt zakendoen met supermarkten echter af. ‘Retail komt afspraken vaak niet na’, zei hij tijdens de presentatie het ABN Amro rapport ‘Visie op Agrarisch en Food’. Bovendien gaan ketens de varkenssector niet redden, denkt Elshof.

Voor de varkenshouderij was 2014 een buitengewoon slecht jaar en 2015 is tot dusver niet veel beter. Toch verwacht ABN Amro er een verbetering gaat optreden in de sector, bijvoorbeeld door hogere eisen en de introductie van een minimumloon in Duitse slachterijen. ‘Dit leidt tot hogere kosten in Duitsland en zorgt voor meer slachtingen in Nederland. Dit kan de rentabiliteit van de Nederlandse sector verbeteren’, zei Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke sectoren bij ABN Amro, tijdens de prestentatie van het rapport ‘Visie op de varkensvleesketen’.

Een andere ontwikkeling die kansen oplevert voor de varkenssector, is samenwerking in keten. ‘Dit is de sleutel tot succes’, zegt Hilkens. Nadrukkelijk samen werken in ketens vergroot het onderscheidend vermogen waardoor het minder noodzakelijk is om op kostprijs te concurreren. Daarnaast komt ketensamenwerking tot uiting in marketingactiviteiten.

Supermarkten komen vaak afspraken  niet na en bovendien is betalingsmoraal slecht

‘Je kan door samen te werken in een keten producten met een beter verhaal aanbieden’, zegt Hilkens. ‘Natuurlijk hebben we dit vaker gehoord de afgelopen jaren, maar het bijzondere nu is dat vanuit de retail een sterke vraag is naar de producten die in ketens zijn geproduceerd. De retail heeft boeren en tuinders nodig om zich weer te onderscheiden, waarde te creëren en een gezicht te krijgen in de markt. Jarenlang hebben supers elkaar op prijs beconcurreerd, maar dit is aan het veranderen.’

Hans Elshof, varkenshouder en mede-eigenaar ziet ook dat ketensamenwerking kansen biedt, maar heeft veel negatieve ervaringen met supers. Elshof is mede-eigenaar van Porc D’or, een varkensvleesmerk dat succesvol in een keten wordt geproduceerd, maar bewust niet via retailkanalen wordt verkocht. ‘Wij werken alleen samen met de betere slagers en restaurants in Noordoost Nederland’, zegt Elshof. ‘Dit doen wij bewust omdat wij vanuit het verleden veel negatieve ervaringen met supermarkten hebben. Supermarkten komen afspraken vaak niet na en bovendien is de betalingsmoraal in supermarkten slechter dan van slagers en restaurants.’

Ook vraagt Elshof zich af of ketens de varkenssector helemaal gaan redden. ‘Wij produceren veel varkensvlees in Nederland en slechts een deel hiervan kan in Nederland via ketens worden verkocht. Merkvlees gaat een niche blijven. In het buitenland wordt alleen naar de prijs gekeken en gaan consumenten niet meer geld betalen voor keten- of merkproducten. Daar moet je in Nederland dus ook niet alleen maar voor willen produceren’, zegt Elshof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
martin 2 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/weekend/artikel/10863473/Ketensamenwerking-redt-de-varkenssector-niet]Ketensamenwerking redt de varkenssector niet[/url]
Ik hecht meer waarde aan de mening van Hans Elshof, dan aan die van de ABN AMRO!!!!!!!!
varkenshouder H. 3 Mei 2015
Het grote probleem in de varkenssector is met name de concentratie van de slachthaken bij de 3 tot 4 vier Slacherijen. Die bepalen de prijs. Daarbij komt de grote produktie van varkens zodat de concurrentie om de slachtvarkens te krijgen ontbreekt. Het invoeren van het minumum loon heeft tot gevolg dat de kosten voor de Duitse slachthuizen zal stijgen. Zij zullen dus proberen om de kosten lager te houden door goedkoper varkens in te kopen!! Dat de varkens slachtingen in Nederland hierdoor toe nemen denk ik niet. Vion volgt toch de prijs van het grootste Duitse slachthuis, zoals alle andere !!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden