Druk op biggenmarkt

Duikvlucht beursprijs varkens eindelijk voorbij

8 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De beursprijs varkens weet, na twee weken met verlagingen, deze in week 20 tot stoppen te brengen, maar er blijft nog altijd druk op de prijzen. Van een stabilisatie op de biggenmarkt is geen sprake, zo blijkt uit het overzicht van beursprijs.nl

In navolging van de Duitse notering, worden ook in Nederland geen nieuwe verlagingen doorgevoerd. De prijs van geslachte varkens stijgt in week 20 naar 1,32 euro en met 1,03 euro blijft de notering van levende varkens onveranderd. Hoewel er sprake is van een stabilisatie, blijft de markt onder druk. In week 20 kan namelijk weer niet volop worden geslacht, omdat donderdag uitvalt als slachtdag vanwege Hemelvaart. De volledige slachtweek 19 heeft de varkensprop wel verminderd, maar dat er in week 20 meteen weer een dag minder wordt gewerkt blijft voor druk op de markt zorgen.

Gebrek aan animo voor opleggen biggen

De biggenmarkt stond in week 19 eveneens in het teken van sterke verlagingen. In week 20 komt, zo ziet het ernaar uit, geen einde aan de prijsval, maar de verlaging valt wel minder groot uit dankzij de stabilisatie van de varkensprijs. Dat de biggenmarkt geen vaste grond onder de voeten weet te krijgen, ligt aan het verder toenemende aanbod en het gebrek aan animo bij mesters om biggen op te leggen.

De biggen van nu kunnen pas na de zomer worden vermarkt als vleesvarkens en doorgaans is dit een tijd dat de prijzen het hoogtepunt al achter de rug hebben. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de varkensmarkt onzeker. De biggenhandel lijdt hieronder. Voor week 20 wordt hiervoor een indicatieve verlaging van anderhalve euro afgegeven.

Op de zeugenmarkt blijven de prijzen wel stabiel. Het aanbod is weliswaar aan de ruime kant, maar van overschotten is geen sprake meer en dankzij de stevige worstkoeienprijzen is er een gezonde vraag naar zeugen. De notering van geslachte zeugen blijft stabiel op 0,97 euro en de prijs van levende zeugen blijft staan op 0,74 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden