Meer eiwitgewassen

Frankrijk zet dit jaar alles in op eiwitgewassen

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Frankrijk heeft het seizoen 2015/16 een sterke verandering van de gewasverdeling ten opzichte van het voorgaande seizoen. Voornamelijk maïs is het slachtoffer van de eiwit hype. Het statistiek ambt van Frankrijk Agreste heeft in zijn eerste schatting voor seizoen 2015/16 een daling van het maïsareaal voorspelt. Het korrelmaïsareaal daalt met maar liefst 7,6 procent naar 1,7 miljoen hectare, het snijmaïsareaal daalt daarentegen maar met 0,6 procent tot 1,4 miljoen hectare.

7,6

procent

daalt het korrelmaïsareaal

Ook het suikerbietenareaal daalt fors met 3,7 procent naar 392.000 hectare. Grote oorzaak hiervan is toch wel voornamelijk de lagere prijzen voor suiker van de wereldmarkt. En met het oog op de afschaffing van de quotering richten boeren zich al meer op andere gewassen om de continuïteit in het bedrijf te behouden.

Het areaal zonnebloemen, welke voor de mooie beelden tijdens de Tour de France zorgen, wordt ook al flink ingedamd met 5,8 procent en bedraagt nog 619.000 hectare. Voornamelijk eiwitrijke gewassen profiteren van deze teloorgang bij de andere gewassen. Zo stijgt de oppervlakte met sojabonen immens met 21,4 procent naar 92.000 hectare. Het sojabonen gewas kan in Frankrijk meegenomen worden in de nieuwe vergroeningseisen waar het gewas dan ook optimaal van profiteert. Andere eiwit producten als Erwten, veldbonen en lupine zijn gewassen die hier ook van profiteren.

Agreste schat een geteelde oppervlakte van 235.000 hectare voor alle eiwitgewassen samen. Dit is een stijging van 7,1 procent vergeleken met seizoen 2014/15. Echter ligt het areaal met eiwitgewassen nog 8,3 procent onder het 5-jaarlijks gemiddelde.  2014 is dus een jaar geweest met opvallend weinig eiwitgewassen wat zich in 2015 weer enigszins herstelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden