LTO roept op tot transparantie

Gemeenten maken een potje van de legeskosten

29 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De legeskosten die gemeenten bij agrarische ondernemers in rekening brengen, lopen enorm uiteen. Daarom is het hoogste tijd voor een aangepaste regeling, zodat in alle gemeenten dezelfde opbouw voor legeskosten geldt. Daarbij is tevens een onderbouwing nodig van de berekende kosten.

Deze oproep doet LTO Nederland in een verklaring na een korte rondgang langs een aantal gemeenten. LTO verzoekt de Tweede Kamer om bij de behandeling van de Omgevingswet, komende maandag in het parlement, te pleiten voor een eenduidige regeling voor legeskosten. 'Aan deze willekeur en verschillende behandeling van ondernemers moet een einde komen', zegt Siem Jan Schenk, LTO-bestuurder Ruimtelijke Ordening.

De huidige situatie leidt er toe, dat de ontwikkeling van bedrijven wordt afgeremd

Schenk is van mening dat boeren en tuinders met uitbreidingsplannen behoren te weten waar ze aan toe zijn: 'Zo valt op dit moment niet te controleren, waaruit de legeskosten voor een omgevingsvergunning zijn opgebouwd.' Hij wijst op de grote verschillen per gemeente. In Zoetermeer kost het gemiddeld zo’n 9.890 euro om een vergunning voor wijziging van het bestemmingsplan aan te vragen, in Noordwijk is dat 310 euro bij een bouwsom van 50.000 euro.

Gemeenten kunnen volgens LTO niet uitleggen waarom zo’n vergunning in de ene gemeente veel duurder is dan in de andere. Bovendien brengen sommige gemeenten advies- en onderzoekskosten in rekening, omdat een adviesbureau wordt ingeschakeld voor de beoordeling van de groeiplannen van de agrarische bedrijven.'In de meeste gevallen heeft de ondernemer zelf ook al een adviesbureau ingeschakeld. Per saldo leidt dit tot dubbele kosten, die op het bordje van de ondernemer komen. Daar moet een einde aan komen', aldus Schenk. ,,Legeskosten worden berekend, omdat gemeenten bedrijven faciliteren bij verdere ontwikkeling. De huidige situatie leidt er toe, dat de ontwikkeling van bedrijven eerder wordt afgeremd. Dit kan nooit de bedoeling zijn.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

LTO Noord
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter 30 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10863988/Gemeenten-maken-een-potje-van-de-legeskosten]Gemeenten maken een potje van de legeskosten[/url]
Wat te denken van de legeskosten bij verouderde bestemmingsplannen ( ouder dan 10 jaar). Volgens artikel 3.1 lid 4 wro mogen gemeentes dan helemaal geen leges INVORDEREN. Nou daar geven ze ook allemaal hun eigen uitleg aan.
Als de gemeentes zich niets aantrekken van de wet waae blijven we dan?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden