Economie herstelt prima

VS werkloosheid blijft dalen

3 Juli 2015 - Edin Mujagic

In de maand juni zijn er in de Verenigde Staten 223.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat meldt het Amerikaanse bureau voor de arbeidsmarktstatistieken. Dat is iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden, namelijk 250.000, maar desalniettemin een prima aantal.

Ruwweg geldt dat tussen 175.000 en 200.000 banen nodig zijn per maand om de werkloosheid omlaag te drukken. Juni voldeed daar dus ruimschoots aan en het verbaast niet dat de werkloosheid verder is gezakt van 5,5 procent naar 5,3 procent. Ter vergelijking: in de eurozone is de werkloosheid ruim twee keer zo hoog.

In vrijwel alle sectoren van de Amerikaanse economie is er sprake van banengroei, van zorg tot handel en van transport en opslag tot de financiële sector. Het uurloon ligt ook 2 procent hoger dan een jaar geleden, wat betekent dat de koopkracht van de werkende Amerikanen langzaam maar zeker toeneemt.

Het bovenstaande geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt breed gedragen is en daarmee structureel. Wat dat verder bevestigt is bijvoorbeeld het gegeven dat het aantal langdurig werklozen, dat is iedereen die langer dan een half jaar werkloos is, met 381.000 is gedaald in juni. Vergeleken met juni 2014 zijn er bijna 1 miljoen minder langdurig werklozen in de VS.

Dit is hoopgevend omdat werkgevers doorgaans eerst de mensen aannemen die maar kort werkloos zijn geweest. Iemand die langer thuis gezeten heeft, heeft vaak tegen dat sommige werkgevers zich afvragen wat de reden is geweest dat iemand zo lang aan de kant gestaan heeft. Nu ook die groep aan de bak komt, ziet het ernaar uit dat de werkgevers positief zijn over de toekomst. Het herstel van de arbeidsmarkt is zeer goed nieuws want als de arbeidsmarkt herstelt, geldt dat doorgaans ook voor de economie als geheel.

Het is nu de vraag wat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met deze gegevens zal doen als het rentecomité eind juli vergadert. Veel beleggers hadden een renteverhoging in juni verwacht, maar dat is niet gebeurd.

Mijn inschatting is dat de Fed de rente ook in juli met rust zal laten. De onrust in de eurozone – Griekenland stemt op 5 juni wel of niet in de euro te blijven – drukt al op EUR/USD en de Fed zo geen olie op het vuur willen gooien.

De vergaderingen in september en december kunnen echter wel eens voor niet één maar twee renteverhogingen zorgen. Waarom, dat leest u hier. Volgende week worden de notulen van de laatste vergadering gepubliceerd en daar kunnen wel eens aanwijzingen te vinden zijn voor het Fed-beleid in de rest van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Fed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden