Prijsverwachting stabiel

Kopers voorzichtig met hoge peenprijs

26 November 2015 - Clarisse van der Woude

Hoewel het al eind november is, wordt er toch nog op veel plekken peen gerooid. Bronnen geven aan dat de markt rustig is. Toch loopt er nog aardig wat weg.

De peenmarkt loopt nog niet over van kooplust. Als reden daarvoor wordt aangegeven dat landen zelf nog over voldoende peen beschikken, maar ook omdat sommige afnemers de prijs te hoog vinden. B-peen af land krijgt donderdag een notering in Emmeloord mee van 17 tot 19 euro. C/D-peen wordt op de beurs van Middenmeer genoteerd op 18 tot 20 euro. Voor levering maart/april worden transacties genoemd van 150 euro per kist.

Oost-Europa is aan de markt

Hoge prijzen kunnen echter een vlotte verkoop in de weg zitten. Dat is het geval bij Duitsland en Polen die de hoge prijzen maar lastig vinden. Oost-Europa is wel aan de markt en er gaat doorlopend veel peen weg. Een handelaar heeft wel het idee dat dat in het begin van dit seizoen meer is geweest dan het nu is. Dat heeft te maken met dat sommige Poolse boeren eerder nog dachten de wortelen vanwege de lage opbrengst te laten liggen, maar nu er toch nog 50 ton vanaf blijkt te komen, zijn ze alsnog aan het oogsten gegaan. Feit blijft dat het land minder oogst dan andere jaren en dat ze - mits de prijs hen aanstaat - uiteindelijk Nederlandse peen bestellen.

Verder heeft ook Tsjechië de weg naar Nederland gevonden en beginnen andere landen te informeren. Kroatië en de Baltische Staten vragen om prijzen. 22 euro worden te duur bevonden, maar landen in Afrika betalen dergelijke bedragen wel. Buurland Duitsland vindt de prijs te hoog en houdt het eerst nog bij eigen wortelen. België koopt wel. Voor 19 cent af land, zo wordt er gezegd.

Er is de afgelopen weken gesproken over mogelijke tekorten, maar de inzichten hierover wisselen nogal. In Nederland is behoorlijk minder peen gerooid, menen diverse handelaren. In het Noorden zou het gaan om 15 procent minder, in het Zuiden om wel 30 procent. Maar niet iedereen deelt die mening.

De kwaliteit valt niet tegen. Een enkel partijtje heeft wat rot, maar de muizenschade is een stuk minder dan vorig jaar. Al met al ziet het er niet verkeerd uit. Mogelijk dat peen van natte percelen nog druk op de markt gaat geven, als de vraag indamt. Op dit moment blijft de prijsverwachting echter stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden