Binnenkort weer 100 dollar?

Touwtrek rondom olieprijs aan de gang

27 November 2015 - Edin Mujagic - 3 reacties

Die dekselse olieprijs! Dat de economische groei in de eurozone er is, hoe hoog dan ook, en dat we dus geen lange recessie hebben, is in mijn ogen voor een groot deel te danken aan die lage olieprijs. Maar blijft de prijs laag?

Die heeft ervoor gezorgd dat de lonen in Nederland voor het eerst in jaren harder zijn gestegen dan de inflatie, waardoor de koopkracht van de Nederlander voor het eerst sinds een lange tijd gestegen is. Dát is goed nieuws voor economische groei.

De laatste maanden ziet het er naar uit dat de spectaculaire dalingen gestopt zijn. De olieprijs schommelt tussen circa 40 en 50 dollar. De zeer belangrijke vraag is hoe nu verder. Van de ontwikkeling van de olieprijs over de komende maanden en kwartalen gaat de economische ontwikkeling, maar ook het beleid van de Fed en de ECB afhangen. No small potatoes zoals de Britten zeggen.

No small potatoes zoals de Britten zeggen

Een sterkere dollar drukt doorgaans de prijzen van grondstoffen, en dus ook olie, omlaag. Dan is er nog het feit dat de voorraden olie, in olieopslagplaatsen, enorm zijn. Wereldwijd liggen 3 miljoen vaten opgeslagen volgens het Internationaal Energieagentschap, een record. En op de financiële markten wijzen de prijzen van futures er op dat een verdere daling van de olieprijs de komende maanden niet gaat verbazen.

Daartegenover staan enkele factoren die de olieprijs juist omhoog kunnen stuwen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de recente onrust in het Midden-Oosten, met de spanningen tussen Rusland en Turkije. Er is niet veel voor nodig om de toch al instabiele situatie in de regio verder te destabiliseren. Een van de gevolgen daarvan kan zijn dat de olie-aanvoer gaat haperen, lees het aanbod van olie enige tijd daalt, wat de prijs onder opwaartse druk gaat zetten.

Ook is de prijs van olie voor veel producenten ervan ongeveer gelijk aan de productiekosten ervan of zelfs lager. Hierdoor kan het aanbod de komende tijd afnemen, doordat steeds meer producenten stoppen met productie of die verminderen, in afwachting van betere tijden.

In dat geval hoeft de vraag niet eens veel te veranderen voor de olieprijs om de komende maanden te gaan stijgen. Het aanbod kan voldoende zakken om de verhouding tussen vraag en aanbod zodanig uit balans te brengen dat het zwarte goud duurder wordt.

En dan is er nog het gegeven dat naarmate de olieprijs laag blijft, steeds meer opkomende landen (die vaak grondstoffen exporteren) in steeds grotere problemen kunnen komen. Het kan er in resulteren dat het aanbod van olie gaat zakken, maar ook sociale onrust in die landen aanwakkeren.

Welke kant het op gaat, is koffiedik, of beter oliedik kijken. Ik neig er naar te zeggen dat de olieprijs over enkele maanden hoger staat dan nu. Dit doordat ik niet verwacht dat de dollar veel sterker gaat worden, al is het maar omdat de Fed daar niet op zit te wachten. Ook is er de hoop dat de situatie in het Midden-Oosten niet gaat escaleren en het feit dat steeds meer producenten van olie besluiten ermee te stoppen, omdat ze nauwelijks iets verdienen of zelfs geld verliezen.

Op zijn minst één olie-analist, van het bedrijf Ecstrat, ziet de olieprijs in 2016 naar 100 dollar oplopen en daarna richting 130 doorstoten. Of dat gaat gebeuren, weet ik niet. Wat ik wél weet is áls dat gebeurt, de kans op enige economische groei bij ons als sneeuw voor de zon gaat verdwijnen. En dát gaat betekenen een nog ruimer beleid van de ECB en aanhoudend lage rentes in de eurozone.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Harm 30 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867038/Touwtrek-rondom-olieprijs-aan-de-gang]Touwtrek rondom olieprijs aan de gang[/url]
Er zijn ook analisten die de van olie prijs naar $35 zien gaan.
Alle grondstoffen kelderen goud ijzer koper noem maar op.

Kijk ook eens naar de BDI index is bijna 50% gekelderd De CCFI is ruim 30% naar beneden.
Vraag naar olie zal laag blijven vanwege warme winter.
Maar idd zal koffie dik kijken maar ik denk dat het allemaal wel los zal lopen
marcel 30 November 2015
stop met die berichtgeving
Het is met een natte vinger
Zolang de economie niet globaal verbeterd zal rente grondstoffen en olie laag geprijsd blijven
Nog twee jaar sukkelen
Droevig leiderschap over gans de wereld
dirk 30 November 2015
Naar alle waarschijnlijkheid gaat de prijs verder zakken , het aanbod aan alternatieve energie stijgt nog steeds terwijl de vraag naar olie verder zal dalen. Bij een normale marktwerking betekent dat olieprijzen dalen , mits dat opec afspraken onderling aangaat.
harm 14 December 2015
Hupsakee we zitten onder de 35.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden