Column Laurens Maartens

China laat spierballen zien op valutamarkt

1 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

China speelt een steeds grotere rol op de financiële markten. De laatste tijd was dat vooral goed te zien op de beurzen. De Chinese munt is maandag opgenomen in het mandje van wereldvaluta's van de IMF.

De renminbi heeft nu dezelfde status als de dollar, de euro, de pond en de yen. Het rijk van het midden gaat een belangrijke positie op valutamarkten innemen. De invloed van ontwikkelingen in China op de wereldwijde aandelenmarkten wordt steeds groter. Het beste voorbeeld daarvan kwam op 24 augustus, toen de Chinese beurs de grootste daling in meer dan acht jaar doormaakte.

De invloed van China op de wereldwijde aandelenmarkten wordt steeds groter

De dag werd al snel ‘zwarte maandag’ genoemd en de klap dreunde ook buiten China heel hard door. In Londen verloor De FTSE 100 meer dan 60 miljard pond aan waarde. De Duitse DAX en de Franse Cac daalde beiden met ongeveer 5 procent. De beurscorrectie had ook een flinke weerslag op valutamarkten. De dollar schoot omhoog ten opzichte van de euro met het hoogste handelsvolume sinds 2010.

Begin deze week werd er iets meer bekend over de oorzaak van de felle koersdaling in China. De lokale toezichthouder liet op dinsdag 24 november weten dat er een enorme fout is gevonden in de resultaten die naar buiten zijn gebracht door Citic Securities – de grootste broker van China. De positie in derivaten is meer dan 1.000 miljard yen, oftewel 150 miljard euro, kleiner dan Citic aanvankelijk heeft vermeld. De komende tijd komen waarschijnlijk meer achtergronden over de beurscrash in augustus naar buiten. In de tussentijd is het heel interessant om de groeiende invloed van China aan het valutafront te volgen.

Het lijkt er namelijk op dat deze Aziatische grootmacht zijn positie op het financieel speelveld nog verder gaat versterken. De Chinese centrale bank  is op zoek naar internationale erkenning voor haar munt. China doet zijn uiterste best om te worden opgenomen in een speciaal mandje valuta’s van de IMF; de zogeheten 'special drawing rights' (SDR).

Eind 2010 werd bepaald dat de samenstelling van de SDR is opgebouwd uit de Amerikaanse dollar (weging 41,9 procent), de euro (37,4 procent), het Britse pond (11,3 procent) en de Japanse yen (9,4 procent). Om de vijf jaar wordt de samenstelling van dit mandje tegen het licht gehouden. Om opgenomen te worden in het SDR mandje moet een munt volgens het IMF aan twee criteria voldoen. Allereerst moet de munt een grote invloed hebben op de wereldhandel. Dat is in het geval van de yuan geen enkel probleem. Na de Verenigde Staten is China tegenwoordig de grootste economie ter wereld en het land heeft een enorme exportsector.

De yuan heeft dezelfde status als de dollar, de euro, de pond en de yen

De tweede voorwaarde is dat een valuta vrij verhandelbaar moet zijn. Dat ligt voor China toch wat lastiger, aangezien China de yuan in een bandbreedte met de dollar laat bewegen en niet terugdeinst om in te grijpen als de prijsschommelingen te sterk worden. Ondanks de mogelijke discussie of aan de tweede eis wordt voldaan, kreeg China dus wel steun voor het toevoegen van de yuan aan de SDR.

De opname van de yuan in het mandje wordt gezien als een mijlpaal in de economische opmars van China. De yuan heeft dezelfde status als de dollar, de euro, de pond en de yen. Deze maatregel heeft hoogstwaarschijnlijk tot gevolgd dat de investeringen in activa met een notering in de Chinese munt flink toenemen. Een groei in yuan als valutareserve en een boost aan de uitgifte van leningen in yuan (ook bekend als panda obligaties) kan het gevolg zijn. De yuan is zo bezig aan een flinke opmars die voorlopig nog niet ten einde is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden